Nevoia de implementare a unui sistem funcțional de colectare separată a deșeurilor în toate școlile din capitală

Publicat în Recomandari acum 3 ani

România se află pe locul 26 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește rata colectării și reciclării deșeurilor municipale, iar plasticul, alături de materialele de celuloză, au cea mai mare pondere în rândul deșeurilor produse în instituțiile de învățâmânt. Mai mult, de la 1 ianuarie 2021 România va fi nevoită să plătească o taxă către UE pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează. Din acest motiv a fost lansat un program de responsabilitate socială, ASAP, alături de o petiție națională prin care elevii din România solicită autorităților să transforme școlile în unități funcționale de colectare selectivă a deșeurilor.

Context

În baza Legii nr. 132/2010 (cu modificări ulterioare) privind colectarea selectivă a deșeurilor în instituțiile publice și a Legii nr. 211/2010 (cu modificări ulterioare) privind regimul deșeurilor, România are obligația de a colecta selectiv deșeurile în toate unitățile de învățământ de pe teritoriul țării. Cu toate acestea, în realitate, școlile din România nu beneficiază de o infrastructură funcțională de colectare a deșeurilor.

Conform Eurostat, România se află pe locul 26 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește rata colectării și reciclării deșeurilor municipale, iar până în 2025 ar trebui să reciclăm 50% din ambalajele de plastic și aluminiu și 70% din cele de sticlă. România se află astăzi la 14% grad de reciclare, la un calcul global.

Mai mult, în noiembrie 2020, Comisia Europeană a cerut României să închidă, să sigileze şi să refacă ecologic 15 depozite de deşeuri ilegale care au beneficiat de o perioadă de tranziţie și să remedieze deficiențele privind tratarea apelor urbane reziduale. Asta se traduce, de fapt, prin deschiderea formală a procedurii de infringement.

Suntem așadar, departe de orice țintă de reciclare și pare că mediul înconjurător ne este inamic, nu prieten.

ASAP – Armata Selectării Atente a Plasticului

Pornind de la aceste realități, în iunie 2020 s-a lansat platforma ASAP, un program de responsabilitate socială care își propune să genereze o mișcare națională împotriva poluării cu plastic, în rândul adolescenților din România. În primele luni de la lansare programul s-a axat pe promovarea importanței implicării individuale pentru a opri poluarea cu plastic și pe generarea de materiale educative în acord cu universul tinerilor – animații, numere de stand-up, piese semnate de artiști cunoscuți, dar și interpretări ale problematicii plasticului expuse de creatorii de conținut pe care adolescenții îi urmăresc.
În prezent ASAP a devenit o mișcare națională care numără peste 5.000 de ambasadori în rândul adolescenților.

Mai mult, în luna noiembrie 2020 a fost lansată petiția națională (care a reunit deja peste 18.000 de semnatari) prin care elevii din România solicită autorităților să transforme școlile în unități funcționale de colectare selectivă a deșeurilor.

Citește mai departe pe Hotnews.ro

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)