Numărul persoanelor care trec pragul Centrului Municipal de Colectare Iași s-a dublat în comparație cu anul 2016

Publicat în Iaşi acum 3 ani

Centrul Municipal de Colectare Iasi si Ana Maria Schiopu sefa biroului de managemnt al mediului Salubris SALa cinci ani de la deschiderea Centrului Municipal de Colectare din Iași, tot mai mulți ieșeni au început să colecteze selectiv deșeurile. Pe când la punctele gospodărești din municipiul Iași gunoiul este aruncat neconform, la centrul de colectare, ieșenii fac zeci de cereri pentru a depune deșeurile reciclabile

Mai sunt și ieșeni responsabili! La cinci ani de la inaugurarea Centrului Municipal de Colectare din Iași (CMCI), de pe stradela Grădinari, nr.26, numărul persoanelor care au depus deșeuri s-a dublat. Zeci sau chiar sute de ieșeni depun cereri pentru a se deplasa la CMCI, cu scopul de a respecta regulile de colectare selectivă a deșeurilor. „În 2016, la deschidere, am avut foarte mulți participanți și ne-a bucurat acest aspect. Ne-am bucurat mai mult pe parcurs, când am văzut că numărul deponenților nu numai că s-a dublat, am ajuns în 2021 să avem deponenți și de 7 – 8 ori mai mulți decât la deschidere. La Centrul Municipal de Colectare se prezintă persoanele fizice pentru a aduce deșeurile. Înainte de a se deplasa la centru, trebuie să facă o programare. Programarea se poate face online sau telefonic.

La centrul municipal poate veni oricine, pe când la stația de sortare sunt reguli stricte și nu poate intra toată lumea. Este un centru care se vrea mai aproape de ieșeni, deoarece se acceptă toate deșeurile din gospodăria proprie a fiecărui cetățean prin aport voluntar. În anul 2019 ne-am reorganizat puțin fluxul de deșeuri, astfel încât putem primi și de la persoane juridice, dar doar deșeuri reciclabile și în special ambalaje. Ambalaje de plastic, din hârtie, carton, deoarece, acestea fiind în flux separat de deșeuri, se consideră a fi curate, nepericuloase și atunci le putem trimite la valorificator. Ieșenii pot să ajungă la Centrul Municipal cu tot ce nu le mai trebuie prin gospodărie”, a precizat Ana-Maria Șchiopu, șefa biroului de management al mediului, Salubris SA.

La centru sunt acceptate aproape toate deșeurile reciclabile, mai puțin anvelopele, deșeurile medicale, uleiul de motor și bateriile de mașină

Cetățenii municipiului Iași pot depune aproape toate categoriile de deșeuri la containerele de la centrul de colectare, inclusiv deșeuri periculoase, cum sunt bateriile, spray-urile sau vopselurile. Deșeurile voluminoase sunt preluate contra cost de către angajații Salubris și acestea vor fi depozitate tot la CMCI.

„Cetățenii pot aduce la centru și deșeuri voluminoase, din construcții sau demolări, mobilier, numai că la acestea se percepe un cost, care este vizibil pe site și aprobat în Consiliul Local. Pentru acest tip de deșeuri este o procedură mai complicată și din acest motiv se percepe un cost. Cantitatea maximă de deșeu care poate fi adusă la centrul municipal este de un metru cub la deșeuri din construcții și desființări, iar 2 metri cubi la deșeuri voluminoase.

Nu primim deșeurile medicale, anvelopele sunt excluse, ulei de motor, ulei hidraulic și baterii auto. Nu primim anvelope, deoarece legislația spune că anvelopele pe care le folosim reprezintă o ecovaloare, ele nu au valoare nici de vânzare, nici de cumpărare pe piață și există companiile care preiau aceste deșeuri și le valorifică pe cont propriu. În ceea ce privește celelalte deșeuri, fluxul de deșeuri reciclabile, din plastic, hârtie, metal, chiar și deșeurile electronice, nu au o cantitate limitată pe care o primim”, a precizat Ana-Maria Șchiopu, șefa biroului de management al mediului, Salubris SA.

Centrul Municipal de Colectare a fost deschis pe data de 10 decembrie 2016

Centrul Municipal de Colectare Iași (CMCI) a fost inaugurat pe data de 10 decembrie în urmă cu 5 ani! CMCI este singurul centru de acest gen din România. Acest centru este un proiect important în domeniul colectării selective a deșeurilor din Iași și a fost o inițiativă a Asociației ECOTIC, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Salubris. Anul 2020 a fost cel mai bun an de colectare selectivă din ultimii ani. În anul 2020, numărul ieșenilor care au apelat la serviciile Salubris pentru ridicarea deșeurilor voluminoase a fost în creștere și astfel s-a reușit valorificarea a peste 70 de tone de deșeuri.

„Acest centru municipal este un proiect realizat de Salubris, Primăria Municipiului Iași în parteneriat cu Asociația ECOTIC, datorită unor fonduri de la Guvernul Norvegian. Pentru mai multe informații, pot accesa site-urile noastre. În centru, plasticul este selectat pe trei categorii. În ultimul an, persoanele fizice aduc toate deșeurile foarte bine selectate și foarte curate. În ceea ce privește corectitudinea cetățeanului, nota zece. La stația de sortare, sticla și peturile se selectează pe culori”, a mai spus Ana-Maria Șchiopu, șefa biroului de management al mediului, Salubris SA.

La începutul lunii aprilie a fost lansat tramvaiul reciclării, cel mai ecologic mod de reciclare a deșeurilor electrice și electronice.

via Bună Ziua Iași

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)