Până în 2030, doar 10% din deșeurile municipale mai pot fi depozitate

Publicat în Recomandari acum 3 ani

depozit sortare deseuri menajereGuvernul a aprobat miercuri două Ordonanţe de Urgenţă referitoare la gestionarea şi depozitarea deşeurilor, iar săptămâna viitoare va aproba alt act normativ privind reciclarea și depozitarea deșeurilor.

Noua legislație prevede respectarea unor ținte europene prin care până în 2030, doar 10% din deșeurile municipale vor mai putea fi depozitate. OUG care va fi adoptată săptămâna viitoare va elimina posibilitatea ca autoritățile locale să colecteze gunoiul neselectat.

”Este o provocare uriașă pentru UAT-uri. Știm foarte bine că tot ce înseamnă implementarea legislației privind depozitarea deșeurilor municipale intră în sarcina autorităților publice locale.

Tot ce înseamnă serviciu de salubritate se gestionează de unitatea administrativ-teritorială. Responsabilitatea este a UAT și administrativ și politic. De multe ori, responsabilitatea politică este cea care blochează adoptarea unor decizii radicale, dar eficiente pentru gestionarea deșeurilor.

Tot ce înseamnă legislație pe domeniul mediului, are un impact economic și social și România trebuie să găsească soluții” a declarat minstrel Tanczos Barna, la finalul ședinței de Guvern.

Acesta a dat detalii despre OUG ce va fi adoptată săptămâna viitoare.

„OUG care va intra în ședința de guvern de săptămâna viitoare va veni cu o modificarea substațială în ceea ce privește colectare selectivă. Astăzi, legea permite ca în unele situații colectarea să nu se facă pe 4 fracții.

Deși am avut propuneri să păstrăm această excepție de la regulă, noi, ministerul Medului, suntem ferm convinși că doar prin legislație clară și sancțiuni aspre putem obliga atât autoritățile locale cât și companiile prestatoare de servicii de salubritate să respecte această regulă. Nu va mai exista nicio posbilitate ca autoritatea publică locală să desfășoare servicii de salubritate altfel decât prin colectare pe patru fracții: hârtie, plastic, sticlă, deșeuri menajere”, a declarat ministrul Mediului.

Ministrul a mai spus că ordonanțele adoptate miercuri prevăd serie de restricții privind elimnarea prin depozitare a deșeurilor.

”Politica UE este clară în toate domeniile, indiferent de industrie sau deșeuri municipale, se dorește reducerea cantităților depozitate și creșterea procentului de reciclare sau de valorificare energetică.

Cele două acte norative, pe lângă faptul că vin cu schimbări majore privind gestionarea deșeurilor, trasabilitatea, siteme informatice a trasabilității deșeurilor puse pe piață, vin cu aceste ținte ambițioase la nivelul Uniunii.

Cea mai importantă țintă pentru 2030 este de 10% depozitare din totalul de deșeuri municipale colectate”, a spus acesta.

Potrivit ministrului, implementarea principiilor și obiectivelor pentru „devierea de la groapă” a gunoiul va avea un impact economic important.

„Implementăm princpiile privind utlizarea instrumentelor economice în scopul de a orienta procesul de gestionare, majorarea obiectivelor de deviere de la groapă, trebuie să introducem noi cerințe operaționale pentru schemele de răspundere extinsă a producătorilor.

Aceste principii vor impacta economia, tot ce înseamnă producția industrială, activitatea de punere pe piața a ambalajelor va avea de suferit”, a spus Tanczos

Ministrul a anunțat că Guvernul a transferat două platforme din județul Bihor (Suplacu de Barcău) pentru a putea fi închise de AFM.

”Rămân 44 de depozite care trebuie închise în România. 9 sunt deja pe contracte de finanțare pe fonduri europene, 25 dintre ele sunt platoforme industriale care zeci de ani au fost neglijate, nu sunt închise, nu sunt gestionate și încercăm să le transferăm la AFM pentru a le închide.

Trebuie să schimbăm legea salubrizării astfel încât pe tot lanțul de activitate lucrurile să fie clare. Legislația să fie cu sancțiuni foarte mari și să trecem la o nouă etapă de gestionare a deșeurilor în România pentru că ce se face astăzi în anumite județe este inacceptabil”, a mai spus ministrul Mediului.

surse: digi24.ro, Guvernul României, alba24

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)