În Bistrița-Năsăud se reciclează doar 11% din deșeurile colectate

Publicat în Bistriţa-Năsăud acum 3 ani

În Bistrița-Năsăud se reciclează doar 11% din deșeurile colectate, aceasta fiind, în opinia lui Cristian Niculae, noul director executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri cea mai mare problemă a sistemului integrat de management al deșeurilor.

”Cea mai mare problemă este că reciclăm foarte puțin. În 2020, am reciclat 11,3%. Conform țintelor asumate de România, trebuia ca până în 2020 să reciclăm peste 50% din deșeurile municipale colectate. Să nu credeți că restul țărilor Europei stau foarte bine. Sunt puține țările care trec de 50%: Germania, Polonia, Cehoslovacia. Germania este campioană cu peste 65% deșeuri reciclate din cantitatea colectată. România este tot în jurul cifrei județului nostru. Cu toate eforturile care s-au făcut, încă nu separăm deșeurile la sursă cum trebuie. Nu le colectăm cu trebuie. Trebuie îmbunătățite, dar o să spun măsurile cu altă ocazie. Am soluții pentru a îmbunătăți toate aceste lucruri”, a spus directorul executiv al ADI Deșeuri, Cristian Niculae, într-o conferință de presă.

Întrebat de ce nu le-a pus în aplicare în momentul în care se afla la Primăria Bistrița în funcția de viceprimar, el a răspuns: ”În primul rând, eu nu m-am ocupat de problema deșeurilor. Era atribuția administratorului public, niciodată nu m-am ocupat de gestionarea deșeurilor. Am pus Poliția Locală să facă controale. În opt luni, cu doi oameni, s-au dat amenzi de peste 100.000 de lei. Am făcut tot ce am putut. Cu sistemul actual, în modul în care sunt pornite lucrurile, nu putem ajunge la o reciclare așa cum ne dorim. Cu siguranță că atunci când vom recicla mai mult și costurile de salubrizare se vor reduce și totul va fi mai bine. Sunt lucruri care sunt în schimbare, dar aceste lucruri le voi spune cu altă ocazie”.

În prezent se află în dezbatere publică Planul județean de gestionare a deșeurilor pentru perioada 2020-2025. În data de 15 martie va fi organizată la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud o întâlnire cu cei interesați de această la dezbaterea publică anunțată.

Din cauza faptului că nu se reciclează, este nevoie deja de o nouă celulă de depozitare la Tărpiu, a doua din cele patru prevăzute în proiectul ”Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Bistrița-Năsăud” .

Prin Acordul de mediu nr. 4 – NV6 din 21.02.2008, revizuit la 24.10.2011, se prevede ca depozitul pentru deșeuri din cadrul Centrului de management integrat al deșeurilor Tărpiu (CMID Tărpiu) să se dezvolte în patru celule de exploatare cu o capacitate totală de 1.165.842 mc (inclusiv pachetul de închidere al celor 4 celule).

Conform studiului de fezabilitate aprobat în 2009, valoarea totală a proiectului de management al deșeurilor era de 43.692.600 euro din care cheltuielile eligibile au fost de 32.699.809 euro. Contributia judeţului la acest proiect a fost de 11.542.984 euro, valoarea totală a investiţiei fiind în final de 41.334.472 euro.

Proiectul ”Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud” a prevăzut construirea unui centru de management integrat al deşeurilor în satul Tărpiu din comuna Dumitra, construirea a cinci staţii de transfer în Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi şi Galaţii Bistriţei, construirea în Bistriţa a două centre de colectare a deşeurilor voluminoase şi a DEEE şi câte un centru de colectare în fiecare oraş al judeţului, achiziţionarea de containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi vehicule pentru transportul acestora, închiderea şi ecologizarea depozitelor de deşeuri urbane şi rurale neconforme.

via Timp Online

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)