CE a adoptat un nou “Plan de acțiune privind economia circulară pentru o Europă mai curată și mai competitivă”

Publicat în Recomandari acum 3 ani

Parlamentul European a adoptat recomandări politice cuprinzătoare pentru realizarea unei economii neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, durabilă, fără substanțe toxice și complet circulară până cel târziu în 2050, potrivit unui comunicat.

Raportul, adoptat marți, 9 februarie, cu 574 de voturi pentru, 22 voturi împotrivă și 95 abțineri, reprezintă un răspuns la Planul de acțiune al Comisiei Europene privind economia circulară.

Eurodeputații au arătat că sunt necesare obiective obligatorii pentru utilizarea materialelor și amprenta noastră de consum până în 2030, care să acopere întregul ciclu de viață al fiecărei categorii de produse introduse pe piața UE. De asemenea, aceștia au invitat Comisia să propună obiective obligatorii specifice sectoriale și/sau pentru produse în ceea ce privește conținutul reciclat.

Parlamentul îndeamnă Comisia să prezinte o nouă legislație în 2021, extinzând domeniul de aplicare al Directivei în materie de proiectare ecologică pentru a include produse care nu au legătură cu energia. Acest lucru ar trebui să stabilească standarde specifice produsului, astfel încât produsele introduse pe piața UE să funcționeze bine, să fie durabile, reutilizabile, să poată fi reparate cu ușurință, să nu fie toxice, să poată fi modernizate și reciclate, să conțină conținut reciclat și să fie eficiente din punct de vedere al resurselor și al energiei.

În cadrul dezbaterii plenare, deputații au subliniat, de asemenea, că realizarea obiectivelor Pactului Verde va fi posibilă numai dacă UE trece la un model de economie circulară și că această schimbare va crea noi locuri de muncă și oportunități de afaceri. Legislația existentă privind deșeurile trebuie pusă în aplicare mai bine și sunt necesare măsuri suplimentare pentru sectoare și produse cheie, cum ar fi textilele, materialele plastice, ambalajele și produsele electronice, au adăugat deputații europeni.

În martie 2020, Comisia a adoptat un nou „Plan de acțiune privind economia circulară pentru o Europă mai curată și mai competitivă”. În octombrie 2020 a avut loc o dezbatere în cadrul Comisiei pentru Mediu, iar raportul a fost adoptat la 27 ianuarie 2021.

Până la 80% din impactul produselor asupra mediului este determinat în faza de proiectare. Se preconizează că, în următorii 40 de ani, consumul global de materiale se va dubla, în timp ce cantitatea de deșeuri generate în fiecare an va crește cu 70% până în 2050. Jumătate din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră și peste 90% din pierderea biodiversității și stresul hidric provin din extragerea și prelucrarea resurselor.

via Calea Europeană

Etichetat cu: , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)