Patru noi centre de colectare separată a deşeurilor pentru cetăţenii din Beiuş, Aleşd, Marghita şi Salonta

Publicat în Bihor acum 3 ani

platformaConsiliul Judeţean Bihor va construi, din bugetul propriu, într-o primă etapă, patru centre de colectare selectivă a deşeurilor aruncate de populaţie, altele decât cele colectate de firma de salubritate, pentru cetăţenii din Beiuş, Aleşd, Marghita şi Salonta, a declarat vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan.

„Azi am stabilit cu conducerile acestor primării că vom realiza, pe modelul centrelor din Oradea şi din bugetul CJ Bihor, la Beiuş, Aleşd, Marghita şi Salonta, platforme de colectare a diverselor deşeuri, altele decât cele colectate de SMID, pe care populaţia să le aducă la aceste centre, urmând să deservească oraşele respective, plus localităţile limitrofe. Cei care vor dori vor putea să îşi depună acolo deşeurile mari, mobilier vechi, cauciucuri, deşeurile din demolări, diferite piese de mobilier, uleiuri etc”, a declarat Mircea Mălan.

Investiţia din partea judeţului pentru aceste patru centre se ridică la circa 600.000 de euro. În etapa următoare se va continua construirea acestor platforme cu containere pentru diversele deşeuri în oraşele şi comunele mari, ca să se acopere tot judeţul.

„Toată procedura o vom face transparent şi respectând toate rigorile, pentru că vrem să depunem cerere de finanţare posterior implementării proiectului. Dacă se încheie contractul după 1 ianuarie 2020, există posibilitatea pe anumite axe să treci la execuţia proiectului şi dacă se califică, se primesc banii înapoi,” a mai precizat vicepreşedintele Mălan.

Orădenii, persoane fizice, care au contract cu firma de salubrizare din oraş pot depozita gratuit deşeuri în două centre de colectare selectivă înfiinţate în Oradea, unul pe strada Thurzo Sandor, în noiembrie 2017 şi un altul pe strada Uzinelor, deschis în anul 2019, după succesul înregistrat de primul. Centrele dispun de cel puţin 15 containere pentru diferitele deşeuri, pe care le reciclează ulterior.

Ambele au fost construite, printre puţinele din ţară, de firma RER din cei 850.000 de euro pe care această firmă de salubritate şi i-a asumat ca investiţii, atunci când Primăria Oradea a prelungit contractul de salubritate pe următorii 4 ani. Tot firma RER asigură în prezent, după licitaţie, serviciul de salubritate în Oradea.

Centrele sunt destinate stocării temporare a următoarelor tipuri de deşeuri: deşeuri cu conţinut periculos (recipiente cu vopsele, insecticide, medicamente expirate, baterii/acumulatori, tuburi de neon, ulei vegetal utilizat), materiale textile, bunuri reutilizabile, ambalaje metalice, cauciucuri uzate, obiecte de uz casnic, sticlă, deşeuri electrice/electrocasnice şi electronice, materiale plastice, hârtie şi carton, lemn şi mobilier, deşeuri vegetale, deşeuri provenind din construcţii/amenajări. Sunt interzise deşeurile de polistiren, plăci de azbest, bitumoase, vată minerală şi seringi.

Preluarea deşeurilor în punctul de colectare se efectuează exclusiv de la persoane fizice, care au domiciliul în municipiul Oradea, nu şi de la persoanele juridice. Identificarea cetăţenilor care vor să depună deşeuri se face în baza cărţii de identitate, iar accesul în cadrul punctului de colectare este permis doar vehiculelor cu sarcina utilă maximă de 1,5 tone. AGERPRES

via Administratie.ro

Vezi punctele de colectare administrate de

Etichetat cu: , , , , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)