Primarul Oradei a prezentat noul sistem de colectare şi tarifare a deşeurilor

Publicat în Bihor acum 2 ani

Primarul Florin Birta a prezentat noul sistem de colectare şi tarifare a deşeurilor. El a arătat că în zona de case orădenii vor avea la dispoziţie pubele pentru depozitarea selectivă a deşeurilor de 60 şi de 120 de litri, la alegere. Pubelele vor fi cipate, astfel că operatorul de salubritate va putea contoriza fiecare golire a acestora, plata urmând să se facă în funcţie de capacitatea recipientelor şi numărul de goliri. Cu privire la tarifele aplicate, primarul Florin Birta a explicat: „O golire a unei pubele de 60 de litri de rezidual va costa 6,3 lei, a pubelei de biodeşeu 3,70 lei, iar a unui recipient de reciclabil de 100 de litri va costa 4,8 lei. Deci cu cât se transferă mai mult din rezidual în biodeşeu, costurile scad”, a explicat primarul Florin Birta.

La nivel de case, colectarea se va face pe trei fracţii: rezidual, biodeşeu şi reciclabil. Există însă şi posibilitatea să se pună la dispoziţia cetăţenilor, în anumite locaţii, a unor recipiente pentru colectarea sticlei.

În ceea ce priveşte zona de blocuri, sunt în discuţie mai multe soluţii, care vor fi discutate cu asociaţiile de locatari în perioada următoare. Există două variante de ţarcuri: una care conţine un container de rezidual, o pubelă de biodeşeu şi un container de reciclabil, a doua variantă având câte două din fiecare tip de recipient. Primarul a precizat că la blocuri va exista şi câte un recipient în fiecare incintă pentru colectarea sticlei. În ceea ce priveşte costurile, acestea vor fi împărţite la asociaţiile de proprietari în funcţie de numărul de locatari, ele fiind cu atât mai mici cu cât se respectă mai riguros criteriile de colectare selectivă şi cu cât deşeurile ocupă un volum mai mic. „Dacă selectăm cum trebuie, reducând deşeurile reziduale, tariful va fi mai mic”, a afirmat primarul.

În ceea ce priveşte principiul „Plăteşti cât arunci”, la blocuri este o etapă intermediară, a explicat Florin Birta. „În luna mai sau iunie vom veni cu o propunere de regulament, care va intra în dezbatere publică, pentru a aplica acest principiu”, a mai arătat edilul. Până atunci, termenul de intrare în vigoare a noilor contracte va fi amânat cu o lună de zile, timp în care se vor organiza întâlniri cu asociaţiile de proprietari pentru a se găsi cele mai bune soluţii.

Mai multe pe InfoOradea.ro

Etichetat cu: , , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)