Problema gunoiului este departe de a fi rezolvată în județul Vâlcea
Lipsa unei gropi de gunoi ridică mari probleme unităților administrativ teritoriale care, ori nu au contract cu o firmă de salubrizare, ori au propria gospodărie locală care, efectiv, nu are avize legale unde să transporte gunoiul.
Suntem în 2012 și România încă nu a rezolvat implementarea legislației UE privind deșeurile. Nici sancțiunile impuse de câte 200.000 euro pe zi, nu au schimbat nimic și nici avertizarea suspendării plăților pentru programele de mediu.
Centre de colectare deşeuri în județul Vâlcea
În județul Vâlcea, sunt primării care colectează selectiv, dar încă există la ora actuală și primării care nu au contracte de salubrizare pentru ridicarea gunoiului. Primarii sunt îngroziți de condițiile impuse de unicul operator de deșeuri, dar și de întrecerea la amenzi a inspectorilor Gărzii de Mediu.
Un astfel de caz ne-a fost semnalat în comuna Fârtățești, unde primarul Nicolae Voicescu este disperat din cauza faptului că, din decembrie 2020 nu mai are unde depozita gunoiul.
”La noi, toate serviciile, respectiv: apă, canal, gunoi, sunt descentralizate. Astfel, avem SC Gospodările Locală Fârtățești, acționar unic fiind Consiliul Local. Avem autorizatii de la ANSCR București, am funcționat legal, am fost și controlați, dar totul a decurs bine până în luna decembrie 2020. Toate gospodăriile au pubele gratuite, am colectat zilnic cu masinile noastre și duceam gunoiul la o groapă de gunoi, în județul Argeș. În decembrie 2020, ministrul mediului a dat o dispoziție prin care gunoiul nu se mai transportă dintr-un județ în altul. Neavând o groapă de gunoi în județul Vâlcea, doar cea de la Fețeni, dar am înteleș că nici acolo nu pot duce gunoiul, am apelat la conducerea județului pentru a rezolva cumva această situație, iar răspunsul a fost că nu e treaba lor. Asa că, degeaba avem serviciul nostru de salubrizare, pentru că nu avem unde duce gunoiul. Degeaba cotizez la ADI Salubrizare Vâlcea, că nici ei nu au o soluție. Mafia gunoaielor a pus stăpânire pe acest județ. În acest caz, am luat legătura cu BraiCata și Urban, cele două firme care operează pe raza județului nostru, însă și acolo m-am lovit de niște condiții și prețuri exorbitante. Mai intâi mi se cerea să plătească primăria factura lunară totală, după care noi să recuperăm banii de la oameni. Mi se pare total ilegal această procedură. De exemplu, cum am putea noi calcula prețul gunoiului la o gospodărie? Sau cum să plătească Primăria? Normal este ca firma de salubrizare să facă contracte cu populația și să își încaseze banii. În tot acest timp, Garda de Mediu mă bombardează cu avertismente si amezi. Ce e de făcut? Normal ar fi ca, decidenții județului să găsească o rezolvare. Mie mi s-au închis toate ușile și nimeni nu mi-a dat un răspuns…”, a relatat primarul din Fârtățești, Nicolae Voicescu.
Etichetat cu: Vâlcea