Stația de sortare din Arad a început să funcționeze de săptămâna trecută

Publicat în Arad acum 4 ani

Stația de sortare din Arad a început să funcționeze de săptămâna trecută, însă pentru ca aceasta să își atingă scopul, este nevoie de implicarea cetățenilor. Cei care nu vor respecta aceste obligații riscă amenzi.

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținută chiar la Stația de Sortare, care se află pe Șoseaua de Centură, primarul municipiului Arad, Călin Bibarț, directorul general al RETIM, Dan Pascu, Mehelean Nicolae, director general al Recons și constructorul Tortora Christian de la Alten Waste Engineering SRL, au vorbit despre funcționarea acestei stații, dar și despre cât de important este ca arădenii să își sorteze deșeurile atunci când le aruncă.

Centre de colectare deşeuri în Arad

„Vrem să transmitem un semnal către arădeni, și anume că doar Stația de Sortare și noi singuri nu vom putea să facem față dacă ei nu sunt parteneri cu noi, să dovedim că suntem în secolul XXI și să începem sortarea de acasă. Doar punctual, dacă mai sunt scăpări din greșeală, să intervină Stația de Sortare. Ce vedem aici nu este o normalitate. În următoarea perioadă vom încerca să mediatizăm cât mai mult și dorința noastră este ca fiecare acasă atunci când aruncă gunoiul să îl sorteze, apoi, cu sprijinul celor de la RETIM, vom trimite și atenționări celor care atunci când se ridică gunoiul s-a constatat că nu s-a îndeplinit această obligație. În etapa a treia vom trece, pentru cei care nu înțeleg, sper eu cât mai puțini, la măsuri «mai coercitive», adică nu se va ridica gunoiul până nu va fi sortat, și doar în ultimă fază vom ajunge, doamne ferește, la amenzi, în cazul celor care chiar nu vor să se alinieze celor mulți pentru a avea un oraș civilizat”, a transmis Călin Bibarț.

„Pornim de undeva de unde nu suntem foarte rău, dar nici pe departe nu suntem bine. În momentul de față, sub jumătate din ceea ce ar trebui să fie deșeuri reciclabile se colectează separat, iar din ceea ce se colectează separat sunt contaminate cu multe deșeuri menajere, precum mâncare, ceea ce face ca să se piardă calitatea, se pierde o bună parte din aceste deșeuri reciclabile, care altfel au un potențial de reciclare foarte mare. Noi ne propunem să acționăm alături de Primărie și ne bucurăm că sunt mulți alături de această inițiativă, care de fapt înseamnă normalitate. Arădenii trebuie să fie convinși că aceste lucruri contează, dacă fac acest gest simplu de a pune deșeurile separat, pe baza unor instrucțiuni simple și pe baza unei campanii pe care o vom începe în următoarele zile, să înțeleagă exact ceea ce trebuie făcut. Lunar vom publica rapoarte împreună cu colegii de la Recons pentru a vedea de unde am pornit și cum progresăm”, a declarat Dan Pascu, director general al Retim.

„Acum lucrează 32 de persoane, toată instalația este pe automat, intervențiile nu sunt necesare, funcționează perfect, nu a avut nici o problemă la recepție, însă cantitățile de gunoi de la populație sunt contaminate destul de serios. Capacitatea Stației de Sortare în momentul de față este de 12 tone pe oră. Ea a fost realizată în doar patru luni, de către constructor și încă cinci persoane, iar până acum nu am avut absolut nici o problemă!”, spune Nicolae

via News Arad

Vezi punctele de colectare administrate de

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)