Unde reciclăm porțelanul

Publicat în Recomandari acum 3 ani

Reciclarea este o activitate practicată din ce în ce mai mult cu scopul de a atenua problemele de mediu care afectează planeta. Această sarcină este simplă și implică un efort minim, singurul dezavantaj pe care îl prezintă și care poate împiedica tratarea deșeurilor în instalațiile de reciclare este separarea incorectă a deșeurilor, fie prin nepăsare, ignoranță sau eroare. O greșeală destul de frecventă apare în cazul colectării separate a porțelanului, cristalului sau sticlei, ceea ce înseamnă că, în multe cazuri, deșeurile de porțelan ajung în recipientul greșit.

Ce este porțelanul

Pentru a înțelege în ce container este reciclat porțelanul, trebuie să cunoașteți mai întâi compoziția sa. Astfel, porțelanul este compus în principal dintr-un amestec de caolin, cuarț și feldspat, minerale găsite și obținute din natură.

În procesul de fabricație, aceste trei minerale sunt amestecate cu apă și frământate, apoi se modelează piesa respectivă și se coace la o temperatură de 900o de grade Celsius pentru a elimina moleculele de apă și posibilele substanțe organice. În continuare este efectuat smalțul, acoperind amestecul de porțelan cu un film vitros și în cele din urmă se coace la o temperatură de 1400oC.  Rezultatul procesului este obținerea unui material dur, translucid și casabil cunoscut sub numele de porțelan, care este utilizat pentru fabricarea lămpilor, vaselor, vazelor și a multor alte elemente de decor.

De ce nu se reciclează împreună cu sticla sau cristalul?

Cea mai frecventă greșeală, datorită similitudinii dintre unele caracteristici și proprietăți, este de a confunda acest material cu sticla sau cristalul. Cristalul este compus din silicați, hidroxid de potasiu și oxid de plumb. Ultimul element este cel care îl diferențiază de compoziția sticlei, care constă în principal din silicați, carbonat de sodiu și calcar.

Cu toate acestea, principalul motiv pentru care aceste materiale nu pot fi amestecate sau aruncate în același recipient constă faptul că topirea sticlei are loc la o temperatură diferită de cea a porțelanului și a cristalului, astfel încât nu poate fi topită în același cuptor. De fapt, amestecarea acestor trei materiale în același recipient ar complica producția de sticlă, rezultând rezultate slabe, ceea ce nu e economic fezabil, având în vedere că sticla este în prezent unul dintre materialele care este complet reciclat și permite economisirea materiei prime și a energiei.

Unde se aruncă porțelanul

În timp ce sticla este aruncată în containerul verde , porțelanul și sticla (cu anumite excepții) trebuie să fie depozitate în recipientul destinat deșeurilor reziduale, de culoare neagră sau gri. Acest recipient este utilizat pentru deșeuri care nu pot fi reciclate, de la scutece, hârtie murdară, comprese până la reziduuri ceramice și cristaline, farfurii, pahare.

Tratamentul care se aplică deșeurilor depozitate în acest recipient constă, în esență, în transportul acestora către depozitele de deșeuri autorizate unde, deși deșeurile nu sunt reciclate, se realizează degradarea lor.

Porțelanul este zdrobit împreună cu restul deșeurilor depozitate în containerul gri pentru a obține o masă omogenă și a reduce astfel volumul gunoiului. În plus, o dimensiune mică poate beneficia de procesul de descompunere anaerobă, deoarece intrarea oxigenului este practic imposibilă. Pe de altă parte, degradarea aerobă poate fi, de asemenea, aplicată, extinzând fragmente zdrobite în straturi foarte mari.

Trebuie menționat faptul că eliminarea gunoiului în depozitele de deșeuri este metoda cea mai puțin dorită și lipsită de respect față de mediu, deoarece prezintă multe dezavantaje, cum ar fi:

  • Emisiile de biogaz.
  • Mirosuri urâte.
  • Filtrare a levigatului.
  • Ocuparea unor zone mari de teritoriu.
  • Contaminare vizuală.
  • Poluarea fonică și fonică.
  • Deteriorarea spațiilor din apropierea instalației.
  • Proliferarea bacteriilor și animalelor tipice acestor locuri.

Prin urmare, atunci când cumperi un produs, este de preferat să alegi unul care sunt reciclabil și ecologic.

Deși deșeurile din porțelan nu sunt reciclabile, ele sunt deșeuri inerte, adică nu suferă nici o transformare semnificativă fizică, chimică sau biologică, nu se dizolvă, nu ard ori nu reacţionează în nici un fel fizic sau chimic, nu sunt biodegradabile şi nu afectează materialele cu care vin în contact într-un mod care să poată duce la poluarea mediului sau să dăuneze sănătăţii omului. Levigabilitatea totală şi conţinutul de poluanţi ai deşeurilor, ca şi ecotoxicitatea levigatului sunt nesemnificative şi nu periclitează calitatea apei de suprafaţă şi/sau subterane ;

Din acest motiv, deșeurile din porțelan sunt acceptate în depozitele de deșeuri speciale pentru deșeuri inerte sau pentru materiale de construcții.

Etichetat cu: , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)