15 lucruri pe care nu le știai despre reciclare

Publicat în Recomandari acum 4 ani

Nu avem nicio îndoială că stii să separi deșeurile, dar cu siguranță unele dintre lucrurile pe care urmează să le citești îti vor atrage atenția.

Știați că…

  1. În ultimii 40 de ani s-au generat mai multe gunoaie decat s-au generat de la originea omului până în 1970.
  2. Gunoiul nostru este format din: 45% materie organică, 22% hârtie și carton, 10% plastic, 7% sticlă, 4% metal, 2% recipiente tetra pack și 10% alte deșeuri.
  3. Cu reciclarea a 2 tone de plastic uzat se economisește 1 tonă de țiței, o cantitate foarte mare de apă și se reduc emisiile de gaze cu efect de seră și deșeurile generate în acest proces.
  4. Reciclarea unei sticle de plastic economisește energia necesară pentru a menține un bec aprins timp de 6 ore.
  5. Cu 5 sticle de 2 litri de plastic de tip PET se pot produce fibre de umplere pentru o jachetă de schi.
  6. Ambalajul de tip Tetra Pack este format din mai multe straturi: un strat de carton care îi conferă rigiditate, trei straturi de plastic care îl fac impermeabil și un strat de aluminiu care împiedică oxigenul și lumina să pătrundă în recipient.
  7. 75% din compoziția recipientelor Tetra Pack este alcătuită din hârtie; pentru a o separa este introdus într-un concasor cu apă care separă aluminiul și plasticul de fibra de celuloză, aceasta din urmă va fi folosită pentru a face pungi de hârtie. Aluminiul este apoi separat pentru reciclare, iar plasticul poate fi folosit pentru a face combustibil.
  8. Pentru fiecare tonă de Tetra Pack transformată în tectan reciclat (Tectanul este un material aglomerat obținut din reciclarea deșeurilor Tetra Pak) economisim 1.500 kg de lemn, 100.000 de litri de apă și 221 kg de motorină.
  9. Ambalajele metalice pot fi reciclate nelimitat, fără a-și pierde calitatea și evitând astfel extragerea de noi materiale. În Europa, 70% din ambalajele din oțel sunt reciclate. Aceasta înseamnă evitarea emiterii în atmosfera a 3,9 milioane de tone de CO2 într-un singur an și înseamnă o economie de apa aproape la jumătate față consumul normal.
  10. Prin realizarea unei doze de aluminiu folosind materiale reciclate se economisește din 95% energie în comparație cu crearea unei doze noi de la zero.
  11. Este nevoie de aproximativ 3.300 kg de lemn pentru fabricarea a 1.000 kg de hârtie de bună calitate. Reciclarea hârtiei și cartonului este esențială pentru a economisi energie, pentru a preveni poluarea apei și pentru salvarea pădurilor.
  12. Prin reciclarea unei tone de ziare se economisesc până la 4.000 Kwh de electricitate, suficient pentru a alimenta o casă cu 3 camere pentru un an întreg. 7.000 de ziare sau o tonă de hârtie este egală cu 3 metri cubi de lemn, adică 13 arbori de dimensiuni medii.
  13. Dintr-un kilogram sticle recliclate  se obține tot un kilogram de sticle noi. Sticla nu pierde nici una dintre calitățile sale atunci când este reciclată. Recipientele din sticlă permit reciclarea pe termen nelimitat. Reciclarea sticlei se face separat pe culori deoarece sticla își păstrează culoarea chiar și după reciclare.
  14. Prin reciclarea unei tone de sticle se economisesc 130 de litri de combustibil
  15. Mai mult de 4% din producția mondială de petrol este utilizată pentru producția de plastic.

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)