Anul trecut a început colectarea separată a deşeurilor şi la Lăpuşata, iar rezultatele se văd deja

Publicat în Vâlcea acum 1 an

Din vara anului trecut, a început colectarea selectivă a deşeurilor şi la Lăpuşata, primăria punându-le la dispoziţie localnicilor tomberoane de 120 de litri şi saci speciali. În câteva zile, se încheie acţiunea de distribuire gratuită a primei tranşe de pubele – aproape 500, iar rezultatele se văd deja.

Nicolae Joiţa, primarul de la Lăpuşata, s-a bucurat că oamenii sunt receptivi şi a explicat că, datorită acestei acţiuni, localitatea nu va mai plăti nimic la Fondul pentru Mediu.

În plus, comuna este deja mult mai frumoasă. „În tomberoane, se pune gunoiul menajer, neselectat, iar firma Brai Cata îl preia, îl transportă şi îl depozitează la groapa cu care colaborează. Cealaltă societate, Mustaţă Construct, preia hârtia, sticla ş.a.m.d., şi pune la dispoziţia oamenilor sacii necesari. Maşinile vin împreună când fac asta, în aceeaşi zi, în acelaşi timp, numai că fiecare îşi ia partea care trebuie de la porţile oamenilor.

Vreau să vă spun că, în 2020, n-am plătit mult la Fondul pentru Mediu… până în 10.000 de lei, dar anul acesta nu vom mai plăti nimic”, ne-a precizat primarul comunei Lăpuşata. Nicolae Joiţa a adăugat că, în localitatea sa, de câteva luni, s-a terminat cu aruncatul gunoiului pe la capetele de poduri, pe cursurile de apă sau pe marginea drumurilor. „Din păcate, aveam şi oameni care făceau asta şi toată comunitatea avea de suferit. Acum, tuturor le este mai simplu să scoată gunoiul la poartă şi par să nu mai fie probleme.

La un moment dat, mă gândisem şi la varianta să amenajăm ţarcuri, ca la Rm. Vâlcea, dar mi-a fost teamă că devin focare de infecţie, în condiţiile în care unii mai aruncă şi pe lângă, iar maşinile nu vin zilnic să colecteze.

Poate voi face doar pentru sticle, rămâne să mai analizez, şi să le colectăm noi, primăria”, a completat liberalul, cu menţiunea că o urmărire foarte atentă a acţiunii începută în iulie 2020 face ca toate costurile comunei Lăpuşata cu gunoiul să ajungă, lunar, undeva la şase mii de lei.

Asta în condiţiile în care Brai Cata colectează în jur de 4 tone de deşeuri la fiecare două săptămâni. „La Mustaţă Construct, nu plătim şi, mai mult, ne scapă de o cantitate de gunoi pe care, altfel, ar fi trebuit să o plătim la Brai Cata. Vorbim de încă 4-5 tone, lunar. În acest fel, facem economii de încă 3-4 mii de lei, lunar, bani pe care îi direcţionăm către investiţii, şcoală, copii. Mai ales în această perioadă grea, de restrişte, fiecare leu contează. Plus că, aşa cum spuneam, de pe Cerna, au dispărut mormanele de sticle, şanţurile şi pădurile nu mai sunt pline cu pet-uri ş.a.m.d.”, a concluzionat primarul Nicolae Joiţa.

via Arena Vâlceană

Vezi punctele de colectare administrate de

Etichetat cu: , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)