Cele mai mari 7 insule de plastic din lume

Publicat în Recomandari acum 4 ani

A fost descoperită o nouă insulă de plastic, care se alătură celor șase deja existente. Datorita dimensiunii enorme, cea mai mare dintre ele se va putea vedea în curând din spațiu.

Ce sunt insulele de plastic? Există șapte astfel de insule în lume și sunt rezultatul a 8 milioane de tone de deșeuri care invadează mările și oceanele. Acestea sunt depozite de deșeuri plutitoare care se acumulează și devin prinse de curenți marini pe perioade foarte lungi de timp. Aceste insule sunt alcătuite din reziduuri de diferite dimensiuni si de miliarde de fragmente microscopice de plastic, care sunt împrăștiate de la suprafață până pe fundul mării.

În lume, au fost descoperite 7 astfel de insule de plastiuc, care au atins dimensiuni alarmante.

Acestea sunt cele mai importante: de la cele mai recente, găsite în Marea Sargaselor, la cele mai renumite, cum ar fi Marea Insulă de Plastic din Pacific.

  1. Insula de plastic din Marea Sargaselor

Tocmai a fost descoperită o nouă “insulă de plastic” în Marea Sargaselor, într-o expediție Greenpeace de explorare a zonei Atlanticului. Stirea a fost dată de către cei de la CNN, care au mers pe urmele navei Greenpeace. În urma expeditiei, s-au descoperit deșeuri ca: sticle de șampon, unelte de pescuit, containere, pungi și multe alte tipuri de materiale plastice.

  1. Insula de plastic din Oceanul Arctic

Descoperită în 2013 în Marea Barents, în apropiere de Cercul Arctic, este cea mai mică insulă de plastic. Deșeurile de plastic provin din Europa și de pe coasta de est a Americii de Nord, purtate de curenții oceanici pană în nordul Norvegiei.

  1. Insula de plastic din Oceanul Indian

Deși se vorbise de existența sa înca din 1988, a fost descoperită oficial în 2010. Această insulă are o suprafață de peste 2 km, cu o densitate de 10.000 de deșeuri pe kilometru pătrat.

  1. Insula de plastic din sudul Oceanului Atlantic

Este una dintre cele mai mici, se întinde pe o suprafața de peste 1 milion de kilometri pătrați și se deplasează cu ajutorul curentilor Atlanticului de Sud. Situată între America de Sud și Africa de Sud, nu există prea multe informații despre ea și nu este interceptată de către rutele comerciale.

  1. Insula de plastic din nordul Oceanului Atlantic

Descoperită în 1972, este a doua cea mai mare insulă ca suprafață (aproximativ 4 milioane de kilometri pătrați). Cu toate acestea, este renumită pentru densitatea ridicată a deșeurilor: până la 200 de mii pe kilometru pătrat. Este condusă de către curentii Atlanticului de Nord.

  1. Insula de plastic din sudul Oceanului Pacific

Acesta a fost descoperită recent în largul coastelor din Chile și Peru și este de 8 ori mai mare decât suprafata Italiei. Are o suprafață de aproximativ 2,6 milioane de kilometri pătrați și conține, în principal, microfragmente de materiale plastice erodate în timp.

  1. Marea insulă de plastic a Oceanului Pacific

Aceasta este situată în Oceanul Pacific, între California și Arhipelagul Hawaiian. Se mișcă urmând curentul oceanic subtropical al Pacificului de Nord. Are peste 60 de ani și este cea mai mare insulă de plastic din lume. Dimensiunea sa este imensă: se estimează că ocupă între 700.000 și 10 milioane de kilometri pătrați. Concentrația maximă ajunge la un milion de deșeuri pe kilometru pătrat, totalul variind de la 3 la 100 de milioane de tone. Această insulă constă în principal din plastic, metale ușoare și deșeuri organice în descompunere, dar elementul predominant este, fără îndoială,  plasticul. Potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), insula de deșeuri din Pacific crește foarte rapid (alimentată de o tonă de deșeuri pe zi), până la punctul în care poate fi văzută în curând chiar și din spațiu. Partea de jos de sub Marea insulă de plastic a Oceanului Pacific ar putea fi, de asemenea, acoperită cu resturi subacvatice. Recent, s-a descoperit că aproximativ 70% din resturile marine se scufundă, astfel încât doar o mică parte ar pluti.

*Articol publicat inițial în GQ IT.

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)