Cine răspunde pentru managementul defectuos al deşeurilor în Dolj?

Publicat în Dolj acum 3 ani

PMP Dolj protestează împotriva modului în care este asigurat managementul deşeurilor la nivelul judeţului. „Joi – 28 ianuarie, în calitate de consilier judeţean, am participat la şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Dolj unde, printre alte puncte de pe ordinea de zi, s-a discutat şi aprobat încheierea unui act adiţional la Contractul numărul 370/2018 – Delegarea prin concesionare a gestiunii unor activităţi componente ale serviciului de salubrizare, respectiv colectarea şi transportul deşeurilor municipale şi a altor fluxuri de deşeuri din judeţul Dolj şi operarea staţiei de sortare şi transfer Goicea, contract câștigat în urma unei licitaţii de către Asocierea Iridex Group Salubrizare SRL – Servicii Salubritate Bucureşti SA – Iridex Group Import Export SRL.

Acest act adiţional prevede desfăşurarea acestei activităţi şi pe raza municipiului Craiova. Am profitat de această ocazie pentru a atrage atenţia asupra câtorva aspecte negative ale activităţii Asocierii Iridex Group Salubrizare SRL – Servicii Salubritate Bucureşti SA – Iridex Group Import Export SRL, semnalate de către locuitorii unor comune doljene, cum ar fi Greceşti, Poiana Mare, Pieleşti sau Coşoveni”, a precizat liderul PMP Dolj, Anişoara Stanculescu.

PMP Dolj atrage atenţia că firma IRIDEX nu ridică toată cantitatea de gunoi pe care cetățenii o scot la poartă în vederea colectării pe motiv că ar depăşi capacitatea pubelei ce le-a fost repartizată, însă fără a li se oferi oamenilor posibilitatea de a plăti o sumă suplimentară pentru surplusul de gunoi menajer strâns.

Astfel, cetățenii au două opțiuni: fie distrugerea prin incinerare a deşeurilor care permit acest lucru, fie depozitarea ilegală în ,,locuri tradiționale“, pe câmp, în albiile râurilor etc.
Apoi, prin taxa de gunoi, cetățenilor li se repartizează o cantitate de deșeuri în volum, dar comunităţile locale achită deșeurile către prestator în lei pe kilogram, astfel încât se crează inechități între cetățenii aceleiași localități.

Am atras atenţia că trebuie identificată o soluție care sa respecte principiul „produci mai mult gunoi, plătești mai mult!“’.

În viitor, cu aceeași problema se pot confrunta și cetățenii din cartierele de case ale Craiovei. „Noi considerăm că o variantă echitabilă şi viabilă ar fi cântarirea deşeurilor de la gospodării, operaţiune care se poate realiza prin dotarea mașinilor de gunoi cu cântare electronice și revenirea la tarif pe gospodărie şi nu pe persoană.

Apreciez că o astfel de măsura va avea și un rol de educare a populaţiei și încurajarea cetățenilor pentru colectare selectivă, ducând la reducerea cheltuielilor cu gunoiul pe fiecare gospodarie“, a mai spus consilierul judeţean Anișoara Stanculescu.

via Indiscret.ro

Vezi punctele de colectare administrate de

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)