Colectarea separată a deșeurilor devine obligatorie în Hunedoara începând din luna aprilie

Publicat în Hunedoara acum 3 ani

colectare selectivaÎndemnul autorităților „Trăiește curat, colectează separat! ” nu va mai fi doar o opțiune facultativă, ci va deveni exercițiu obligatoriu, în Hunedoara, începând din luna aprilie, când Brai Cata va demara o campanie de monitorizare, atât în privința deșeurilor reciclabile, cât și a celor mixte reziduale. În cadrul acestui program, deșeurile vor fi verificate și dacă se va constata că sunt amestecate, vor rămâne neridicate.

Conform legii, colectarea separată a deșeurilor este obligatorie și a fost implementată, în ultimii ani, atât în localitățile urbane, cât și în cele rurale, din Hunedoara. Cu toate acestea, există încă destule persoane care aruncă deșeurile reziduale în amestec cu cele reciclabile sau cu cele periculoase.

„Pentru a mări eficiența colectării separate a deșeurilor, împreună cu autoritățile locale și cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Hunedoara”, în luna aprilie, vom lansa o campanie de conștientizare la nivelul întregului județ și un program pilot de monitorizare a deșeurilor, în care vor fi incluse mai multe localități hunedorene, unde colectarea deșeurilor se face deja diferențiat, în două tipuri de fracții: deșeuri mixte reziduale și deșeuri reciclabile, colectate prin intermediul programului „sacul galben”.

Oamenii trebuie să respecte obligativitatea colectării separate și să știe că deșeurile din containerele verificate, care nu respectă regulile de colectare nu vor mai fi ridicate!”, a explicat managerul general al Brai Cata, Bogdan Constantinescu.

Potrivit reprezentantului nostru, toți abonații din localitățile care vor fi incluse în programul pilot de monitorizare a deșeurilor vor fi informați în privința riscului pe care îl presupune amestecarea deșeurilor și a conținutului permis și nepermis, în recipientele destinate deșeurilor mixte reziduale și în sacul galben pentru reciclabile.

Iată ce poate și ce nu poate conține containerul pentru deșeuri mixte reziduale: 

DA: deșeurile biodegradabile și deșeurile reziduale, respectiv, deșeuri amestecate, resturi alimentare, conținutul sacului de aspirator, scutece de unică folosință, reziduurile de la animalele de apartament, mucuri de țigară, șervețele folosite și ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică (de la vesela spartă) precum și orice alte tipuri de deșeuri care nu pot fi reciclate.

Excepție fac localitățile rurale, în care au fost distribuite deja compostoare, unde beneficiarii serviciilor de salubritate trebuie să depoziteze deșeurile biodegradabile separat, pentru prepararea de îngrășământ natural.

NU: orice fel de deșeu care poate fi reciclat sau valorificat, pământ și pietre, ambalaje contaminate cu substanțe periculoase, ace de seringă și alte deșeuri medicale sau din categoria deșeurilor periculoase.

Iată ce poate și ce nu poate conține sacul galben pentru deșeuri reciclabile: 

DA: hârtie și carton, plastic și metal, deșeuri de ambalaje.

NU: sticlă, pentru că aceasta se depozitează în containerele verzi speciale.

via Brai Cata

Vezi punctele de colectare administrate de

Etichetat cu: , , , , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)