Comuna Mihai Eminescu va fi prima din județul Botoșani în care colectarea deșeurilor se va face din poartă în poartă

Publicat în Botoşani acum 3 ani

gunoi deseuComuna Mihai Eminescu va fi prima din județul Botoșani în care colectarea deșeurilor se va face din poartă în poartă și din pubele cu cod de bare, fiecare gospodărie urmând să plătească în funcție de cantitatea lunară de gunoi produsă.

Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu, a declarat, în timpul unei emisiuni la Tele M, că în perioada iunie-iulie 2021 față de aceleași luni din 2020 s-a dublat cantitatea de gunoi menajer colectată, iar asta a dus la alocarea de bani de la diferite proiecte pentru plata aferentă colectării deșeurilor.

”În luna iunie și iulie, cantitățile de gunoi raportate la anul 2020 s-au dublat. Dacă în iunie 2020 aveam 150 de tone, acum avem 300 tone, în iulie anul trecut am avut 130 de tone, anul acesta în iulie am avut 280 de tone. Ce facem, oameni buni? La ultima rectificare de săptămâna trecută s-au luat 200.000 lei din veniturile proprii care trebuiau să meargă la proiecte. Am sistat proiecte de drumuri, arhiva primăriei, stații de autobuz și i-am dat la gunoi. Este normal și moral ceea ce se întâmplă? Duc la gunoi cauciucuri, sobe, deșeuri vegetale, gresie, faianță. Norocul meu este că am mai cumopărat 200 de containere pentru că altfel era focar de infecție în comună”, a declarat primarul Verginel Gireadă.

Acesta a precizat că sumele vor fi recuperate de la populație pentru ca Primăria să nu riște sancțiuni de la Curtea de Conturi.

Totodată, Gireadă anunță revoluționarea modului în care în comuna Mihai Eminescu se colectează deșeurile și că va fi încurajată colectarea selectivă a gunoaielor.

Dacă plasticul, hârtia, cartonul și dozele de aluminiu vor fi colectate gratuit, gunoiul menajer va fi plătit în funcție de kilogramele depuse, iar resturile din construcții și deșeurile vegetale vor fi colectate de o firmă privată.

”Din ianuarie, model va fi Comuna Mihai Eminescu. Gunoiul va fi preluat din poartă în poartă. În primele două sau trei săptămâni va fi în saci, dar va fi un om de la Primărie care se va uita în toți sacii colectați în care trebuie pus doar gunoiul menajer. Sticlele de plastic și alte deșeuri vor fi colectate selectiv o dată pe lună. Am purtat deja o discuție cu cei de la Urban Serv și vă anunț că, imediat ce vom avea buget pentru 2022, voi cumpăra pubele pentru fiecare gospodărie, voi cumpăra cu cod de bare, cu cititor de cod de bare. Gunoiul va fi preluat de la poarta omului, citit și câtărită cantitatea de gunoi de fiecare. Voi crea un regulament, să spunem că va fi 100 de kilograme de gunoi pe fiecare gospodărie, voi avea centralizare pe calculator, pentru că de asta suntem în era digitalizării. Până la 100 de kilograme pe lună va fi un preț, de la 150 la 200 va fi un preț, iar dacă ai 300 kg de gunoi pe lună va fi alt preț și atunci o să vedeți frumos cum o să vă încadrați și nu o să vă bateți joc.

Am scos la licitație un teren și există cereri de la o societate care va prelua alte tipuri de deșeuri, din demolări și alte resturi vegetale din care va face peleți. Deja până la finalul anului voi încheia și chestia asta pentru a putea lucra anul viitor”, a completat Gireadă.

via Banul Botoșănean

 

Etichetat cu: , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)