Costel Alexe, șeful CJ Iași, a adus primarii la Centrul de deșeuri de la Țuțora. Gradul de colectare selectivă este la pământ în tot Iașul

Publicat în Iaşi acum 3 ani

Centrul de Management Integral al Deseurilor TutoraCostel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, a venit cu primarii din județ la centrul de management integrat al deșeurilor din localitatea Țuțora. Conducerea Consiliului Județean Iași a făcut un tur al stațiilor de sortare și tratare a deșeurilor, stații incluse în proiectul de 69 de milioane de euro. Conform autorităților, gradul de colectare selectivă a deșeurilor în județul Iași este abia la 10 la sută

Mare parte din primarii din județul Iași au fost ieri la centrul de management integrat al deșeurilor din comuna Țuțora. Vizita a avut loc în contextul unei campanii de mediu derulată de Consiliul Județean (CJ) Iași, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iași (ADIS). Primarii din județul Iași au prezentat întregul proces de sortare și tratare a deșeurilor reciclabile.

„Din grijă față de mediu și din dorința de a crește calitatea vieții ieșenilor, am deschis calea către un județ mai puțin poluat prin implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID). Îmi doresc ca toți cei care au puterea de a stimula preocuparea și acțiunile oamenilor în privința colectării selective să ni se alăture în campania «Iași mai verde», campanie inițiată de către Consiliul Județean”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Proiect de 69 de milioane de euro. Zeci de persoane lucrează în condiții greu de imaginat

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Țuțora a costat 69 de milioane de euro. Conducerea Consiliului Județean Iași s-a arătat mulțumită de cum arată proiectul respectiv, obiectiv implementat cu fonduri europene. Zeci de persoane lucrează la stațiile de sortare sau cele de tratare a deșeurilor de la Țuțora. Oamenii lucrează însă în condiții neobișnuite, în mirosuri greu de suportat, în toate stațiile deschise la centrul de la Țuțora.

„Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Țuțora este proiectul prin care noi putem avea un județ mai curat și sănătos. Doar împreună putem să accelerăm această relație sănătoasă cu mediul – protejându-l de acțiunile noastre, încercând să producem mai puține deșeuri și să colectăm separat mai mult și în număr cât mai mare”, a mai spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Proiectul de la Țuțora a fost preluat de controversata firmă Iasicon SA.

Grad de colectare selectivă extrem de scăzut în județul Iași

Autoritățile județene au arătat că până la acest moment gradul de colectare selectivă a deșeurilor din județul Iași este extrem de scăzut. Totuși, reprezentanții instituțiilor pe linie de mediu speră ca situația să se schimbe.

„Situația la nivelul județului este similară cu cea din țară. Suntem undeva la 10 la sută din toată cantitatea care ajunge la reciclare, în vreme ce restul de 90 la sută încă, din păcate, este depozitat. Odată cu investiția SMID se va îmbunătăți foarte bine procesul de colectare selectivă. Avem infrastructura, operatorul, lipsește implicarea cetățenilor”, a susținut Galea Temneanu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Iași.

Proiectul de la Țuțora a fost demarat în urmă cu mai mulți ani, însă a fost deschis abia recent.

Municipiul Iași, în topul colectării selective din județ

În plus, autoritățile au arătat că, în următorii ani, procesul de colectare trebuie să se inverseze. Cei de la AMP au arătat că Iașul stă mai bine la colectare selectivă decât alte zone din județ. Situația trebuie să ajungă la normal în următorii 10-15 ani.

„Avem niște ținte de îndeplinit. În anul 2035, acest procent ar trebui să se inverseze, să depozităm doar 10 la sută și 90 la sută să fie reciclat și valorificat. În joc este sănătatea noastră. Abandonarea deșeurilor în alte locuri înseamnă poluare. Suntem într-un moment de criză și este momentul să trecem la acțiune. Invit ieșenii să acționeze pentru protecția mediului. Avem colaborare cu administrația publică locală și cu operatorii. Dar e nevoie și de relația cu cetățenii comunității”, a mai spus Galea Temneanu, directorul APM Iași.

via Buna Ziua Iași

Etichetat cu: , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)