Cristina Rizea: „Reciclarea salvează mediul și aduce bani la bugetul local”

Publicat în Constanţa acum 2 luni

UntitledDeputatul USR PLUS Constanța, Cristina Rizea, spune că situația colectării selective de la nivelul județului Constanța ar trebui să îngrijoreze, deoarece primăriile plătesc prea mult din banii contribuabililor pentru deșeurile care merg la groapa de gunoi și nu la reciclare.

Într-o postare pe Facebook, deputatul constănțean a prezentat o hartă a colectării selective a deșeurilor pentru județul Constanța, conform datelor pe care le raportează primăriile.

„Nu prea stăm bine și din cate văd, datele pe care le furnizează primăriile nu prea corespund cu situația pe care eu o cunosc din județ. De ce ar trebui să ne îngrijoreze? Pentru că, în loc ca primăriile să facă bani din reciclarea deșeurilor lor, pe care să-i poată investi în infrastructura locală – să repare un drum, să ridice o creșă, să facă o pistă de biciclete – banii contribuabililor merg aproape literalmente la … groapa de gunoi”, a spus Cristina Rizea.

Ea a explicat că, potrivit ministrul Mediului, Raul Pop, primăriile plătesc peste 150.000 de lei anual, pentru deșeurile care merg la groapa de gunoi și nu la reciclare.

„Primăriile plătesc pentru fiecare kilogram de gunoi care pleacă la groapă în loc să plece la reciclare. Iar pentru o tonă de deșeuri, o primărie scoate din buzunar minim 50 de lei către Fondul pentru mediu (şi cel puțin încă o dată pe atât în costuri directe de manipulare, descărcare, amortizare, epurare, captare metan etc). O localitate cu produce anual circa 3.000 de tone de gunoi la fiecare 10.000 de locuitori; asta înseamnă cel puțin 150.000 de lei plătiți către Fondul de mediu, explică Raul Pop, secretar de stat USR PLUS în Ministerul Mediului”, susține Cristina Rizea în postarea de pe Facebook.

Deputatul USR PLUS Constanța spune că, în schimb, dacă o primărie ar recicla cele 3.000 de tone de gunoi, ar câștiga peste 1,5 milioane de lei la fiecare 10.000 de locuitori.

„Reciclarea salvează mediul și aduce bani la bugetul local. Şi ne aduce în rândul statelor europene avansate”, a mai scris Cristina Rizea.

via Ctnews.ro

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)