Deșeurile abandonate de unii bistrițeni în jurul platformelor de gunoi arată lipsa de interes față de colectarea selectivă

Publicat în Bistriţa-Năsăud acum 2 ani

gunoaieDeșeurile abandonate de unii bistrițeni în jurul platformelor de gunoi arată lipsa de interes față de colectarea selectivă. Imaginile surprinse de reprezentanții ADI Deșeuri pe strada Aerodromului din Bistrița vorbesc de la sine despre aceasta. În consecință, am putea scoate mai mulți bani din buzunar pentru plata taxei de salubrizare, avertizează ADI Deșeuri.

Reprezentanții ADI Deșeuri aduc în atenția populației realitatea dureroasă despre modul în care unii bistrițeni respectă curățenia și mediul înconjurător. Aceștia au surprins câteva imagini la o platformă de colectare din municipiu.

”Imaginea dezolantă din jurul platformei de colectare a deșeurilor reciclabile de pe str. Aerodromului, ne arată modul în care unele persoane nu vor să se gândească la viitorul copiilor și la curățenia din orașul nostru.”, este mesajul transmis de directorul ADI Deșeuri, Cristian Niculae.

O mare parte din ceea ce aruncăm o reprezintă deșeurile reciclabile – carton, peturi, doze de aluminiu. Dacă ar fi colectate selectiv, acestea ar putea fi valorificate.

O altă problemă este contaminarea reciclabilelor cu deșeuri reziduale.
”Din păcate, în foarte multe containere de colectare a deșeurilor reciclabile, găsim și deșeuri reziduale, care contaminează deșeurile reciclabile, făcându-le nevalorificabile.”, adaugă șeful ADI Deșeuri

Avem cea mai mică taxă de salubrizare, însă ignoranța ne-ar putea costa mai mult.

”În prezent, județul Bistrița-Năsăud are printre cele mai reduse taxe de salubrizare din Transilvania – 6,6 lei/persoană/lună în mediul rural și 11,5 lei/persoană/lună în mediul urban. Alte municipii taxează mult mai scump serviciile de salubritate, astfel: Cluj-Napoca – 14,43 lei/persoană/lună; Oradea – 17 lei/persoană/lună pentru zona de blocuri și 13 lei/persoană/lună la zona de case (2 goliri de pubelă neagră/lună); Brașov – 14,7 lei/persoană/lună; Alba-Iulia – 13,67 lei/persoană/lună. Dacă vrem să menținem taxele de salubrizare la un nivel scăzut trebuie să fim responsabili, să colectăm selectiv, SĂ LE PUNEM PE TOATE LA LOCUL LOR!”, transmite Cristian Niculae.

Autoritățile dețin soluția, dar e nevoie și de implicarea cetățenilor
”Soluția pentru rezolvarea acestei situații este implementarea cât mai rapidă a colectării deșeurilor la poarta casei pe 4 fracții distincte – hârtie/carton, plastic/metal, sticlă și deșeuri menajere – pentru zonele de case și desființarea acestor platforme de semi-îngropate din zonele de case.

Orice efort ar face autoritățile publice locale și operatorii de salubritate, nu vor avea succes fără responsabilitatea cetățenilor și fără efortul acestora de a colecta selectiv deșeurile reciclabile pentru a putea fi valorificate.”, mai adaugă șeful ADI Deșeuri, Cristian Niculae.

via Bistrițeanul

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)