Făgărașul reciclează – Proiect pilot pe principiul „plătești pentru cât arunci” în cartierul Câmpului

Publicat în Braşov acum 3 ani

reciclareCosturile pentru gestionarea, transportul și depozitarea gunoiului au crescut anul acesta în România și au dus la majorarea taxei de salubritate, inclusiv la nivelul municipiului Făgăraș. Începând din luna ianuarie, primăria Făgăraș a analizat mai multe variante pentru reducerea sumei plătite de către cetățeni. S-a ajuns, astfel, la concluzia că realizarea unui nou sistem de colectare a deșeurilor va permite nu doar reducerea, ci chiar eliminarea acestei taxe la nivelul municipiului. „Făgărașul reciclează” este un proiect pilot care va fi implementat începând din 1 iunie 2021.

Se va desfășura pe parcursul a 4 luni în cartierul Câmpului – unde imobilele sunt atât blocuri, cât și case. În perioada iunie – septembrie 2021 se va analiza ce funcționează și ce nu, se vor lua în considerare sugestiile și obiecțiile cetățenilor, pentru a îmbunătăți procesul și regulamentul de colectare selectivă a deșeurilor, urmând ca proiectul să fie extins în restul cartierelor din oraș.

Proiectul va funcționa pe principiul „plătești pentru cât arunci”. Cetățenii vor avea posibilitatea să controleze costurile de eliminare a deșeurilor din propria gospodărie, prin achiziționarea sacilor de la operatorul de salubritate. Sacii vor fi inscripționați cu coduri QR, care vor permite identificarea utilizatorului în sistemul de gestionare a datelor, care vor fi următoarele: nume și prenume utilizator; adresa exactă a imobilului de care aparține; tipul, volumul și culoarea recipientului; seria recipientului.
Selectarea deșeurilor se va face pe 5 categorii: rezidual, biodegradabil, hârtie/carton, plastic/metal și sticlă. Gunoiul rezidual, cel mai costisitor, va fi singurul care va mai fi transportat la depozitul de deșeuri din localitatea Săcele. Cantitatea totală scade astfel, iar costurile pentru gestionare vor fi reduse considerabil.

În final, dacă fiecare cetățean va respecta regulamentul de colectare selectivă, Făgărașul va putea  ajunge la eliminarea taxei de salubritate, iar singurul cost pe care îl vor suporta cetățenii va fi prețul sacilor.
Acesta este, pe scurt, conceptul proiectului, care intră în dezbatere publică pe 19 aprilie. Joi a fost lansată, de către primărie, campania de informare, iar întrebările și sugestiile pot fi adresate echipei de implementare pe pagina de Facebook: Făgărașul reciclează –
https://www.facebook.com/fagarasulrecicleaza

La începutul acestui an, taxa specială de salubritate din Făgăraș a fost majorată la 16 lei/persoană/lună, din cauza costurilor suportate de operatorul de salubritate pentru gestionarea, transportul și depozitarea deșeurilor. Firma de salubritate din Făgăraș, se află în subordinea Consiliului Local.

via TV Făgăraș

Etichetat cu: , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)