Principiul „Plătești pentru cât arunci” implementat de ADID, în Timiș

Publicat în Timiş acum 3 ani

colectare deseuri reciclabileAsociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș va implementa în următoarea perioadă prin Ordonanța de Urgență 74 – un nou sistem de colectare și de calcul al facturii pentru salubritate. Până acum, calculul facturii de salubritate s-a realizat în funcție de numărul de persoane din gospodărie sau din asociația de proprietari, cu un tarif fix lei/persoană.

„Ordonanța a dat posibilitatea alegerii modului de organizare a serviciului, respectiv volum, frecvența, greutate și saci de colectare personalizați. La nivelul județului Timiș, pentru cele 5 zone de colectare transport a deșeurilor municipale, reprezentanții UAT-urilor din fiecare zonă, au optat pentru alegerea modului de implementare al conceptului „Plătești pentru cât arunci”, iar serviciul se va organiza astfel: în zona 2 Jimbolia și 3 Deta – cântărire, zona 0 Ghizela, 1 Timișoara și 4 Făget- volum și frecvență, astfel încât cetățenii să poată beneficia de conceptul „Plătește pt cat arunci”, a spus directorul ADID Timiș, Romeo Ursu.

„Plătește pentru cât arunci”, este un instrument economic care dorește conștientizarea populației cu privire la modul de colectare separată, având în vedere de asemenea inducerea comportamentului pentru reducerea deșeurilor generate, creșterea gradului de reciclare și reducerea cantităților depozitate.

„Suntem în discuții foarte avansate cu Retim pentru implementarea conceptului „Plătește pentru cât arunci” pentru zonele 0 Ghizela si 1 Timișoara. Sper ca săptămâna viitoare să avem discuțiile finale cu reprezentanții Retim, cu ceea ce înseamnă efectiv detalii tehnice, respectiv frecvența de colectare, volumul pubelelor si tariful care  va fi aplicat. Aceste detalii vor fi prezentate în cadrul ședințelor Adunării Generale a Asociaților ADID Timiș din zonele 0 Ghizela și 1 Timișoara, unde împreună cu reprezentanții UAT-urilor din zonele respective, se va decide soluția optimă care va fi aplicată.

Pentru zonele 2 Jimbolia, 3 Deta și 4 Făget, unde contractele de delegare cu fostul operator au fost reziliate, suntem în lucru cu documentația de atribuire, iar odată cu finalizarea acesteia și a licitațiilor, intrarea noului operator zonal se va realiza direct cu instrumentul economic „Plătește pentru cât arunci” agreat de reprezentanții UAT-urilor pe fiecare zonă în parte”, a mai spus Ursu.

via Gazeta din Vest

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)