Proiectul Făgărașul reciclează, intră în dezbatere publică

Publicat în Braşov acum 3 ani

proiect pnrr deseuri PT NETCosturile pentru gestionarea, transportul și depozitarea gunoiului au crescut anul acesta în România și au dus la majorarea taxei de salubritate. Primăria Făgăraș a analizat mai multe variante pentru reducerea sumei plătite de către cetățeni și s-a ajuns la concluzia că realizarea unui nou sistem de colectare a deșeurilor va permite nu doar reducerea, ci chiar eliminarea taxei de salubritate la nivelul municipiului.

„Făgărașul reciclează” este un proiect pilot care va fi implementat începând din 1 iunie 2021. Se va desfășura pe parcursul a 4 luni în cartierul Câmpului – unde imobilele sunt atât blocuri, cât și case. Regulamentul proiectului pilot, care urmează să schimbe modalitatea de gestionare a deșeurilor pe raza municipiului, va fi dezbătut public, luni, 19 aprilie 2021, de la ora 11.00, la sediul Primăriei Făgăraș. Locuitorii orașului sunt invitați să prezinte propuneri, sugestii și obiecții pentru buna desfășurare a proiectului, care va fi implementat de la 1 iunie 2021 în cartierul Câmpului.  În perioada iunie – septembrie 2021 se va analiza ce funcționează și ce nu, se vor lua în considerare sugestiile și obiecțiile cetățenilor, pentru a îmbunătăți procesul și regulamentul de colectare selectivă a deșeurilor, urmând ca proiectul să fie extins în restul cartierelor din oraș.

Proiectul va funcționa pe principiul „plătești pentru cât arunci”. Cetățenii vor avea posibilitatea să controleze costurile de eliminare a deșeurilor din propria gospodărie, prin achiziționarea sacilor de la operatorul de salubritate. Sacii vor fi inscripționați cu coduri QR, care vor permite identificarea utilizatorului în sistemul de gestionare a datelor, care vor fi următoarele: nume și prenume utilizator; adresa exactă a imobilului de care aparține; tipul, volumul și culoarea recipientului; seria recipientului.
Selectarea deșeurilor se va face pe 5 categorii: rezidual, biodegradabil, hârtie/carton, plastic/metal și sticlă. Gunoiul rezidual, cel mai costisitor, va fi singurul care va mai fi transportat la depozitul de deșeuri din localitatea Săcele. Cantitatea totală scade astfel, iar costurile pentru gestionare vor fi reduse considerabil.
Documentația poate fi consultată AICI

via Tv Făgăraș

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)