Platforme de colectare a deșeurilor subterane sau supraterane?

Publicat în Recomandari acum 3 ani

platformaColectarea deșeurilor în România la nivel de comunități este deficitară, cu o infrastructură care, acolo unde există, este învechită, ineficientă în contextul actual – unde cerințele Uniunii Europene sunt stricte, iar necesitățile comunităților nu sunt respectate în aproape nicio localitate.

Dar veștile de la Uniunea Europeană le dau speranțe atât locuitorilor, cât și autorităților. Planul Național de Relansare și Reziliență, discutat intens în ultima perioadă, prevede și linii de finanțare pentru dezvoltarea unui management al deșeurilor eficient, conform cu ultimele directive ale Consiliului European pentru acest sector. Bugetul alocat în această direcție este de 1,3 miliarde de euro și are scopul de a revitaliza un sector învechit, care arată un nivel de trai scăzut, generator de amenzi imense din partea Uniunii Europene.

Pentru a rezolva problemele provocate de colectarea deficitară a deșeurilor la nivelul comunităților, autoritățile locale se orientează, în principal, către două soluții populare în această perioadă: platformele supraterane și platformele subterane de colectare selectivă a deșeurilor. Dar care dintre cele două sisteme de colectare este mai eficient? Care soluție este conformă cu toate cerințele celor mai recente directive europene?

În cele ce urmează, vom analiza platformele subterane și supraterane, vom nota principalele diferențe dintre cele două sisteme și vom prezenta beneficiile și minusurile fiecărei variante.

  • Colectare – 4 fracții

Atât platformele supraterane, cât și cele subterane permit colectarea selectivă a deșeurilor, în 4 fracții diferite. Ambele sisteme pot fi inscripționate cu tipul de deșeu colectat. Platformele subterane, de exemplu, sunt inscripționate pe coșurile de inserție, singurele elemente din sistem aflate la suprafață. Acest lucru este deosebit de important, colectarea selectivă deficitară fiind una dintre problemele de bază ale sistemului de management al deșeurilor din România.

  • Miros neplăcut

Mirosul neplăcut produs de gunoiul colectat în punctele din fiecare colț de bloc este o problemă ce persistă dintotdeauna. Dacă până nu demult mirosul neplăcut cauzat de deșeuri era doar un factor supărător, în prezent acesta este considerat poluare și este reglementat prin lege. Legea mirosului (nr. 123 din 10 iulie 2020) precizează că „disconfortul olfactiv este efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului…”, iar „autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate, impune, în cadrul procedurilor de reglementare pentru proiectele sau activităţile care pot crea disconfort olfactiv în zonele rezidenţiale condiţiile de funcţionare pentru respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei.” În această privință, platformele subterane au un avantaj evident, colectarea fiind realizată în containere aflate în subteran, întregul sistem fiind etanș.

  • Scurgeri, canalizare

Fiind concepute ca un sistem etanș, platformele subterane, spre deosebire de cele supraterane, nu necesită conectarea la rețeaua de canalizare, scurgerile fiind eliminate din discuție. Astfel, platformele subterane pot fi poziționate în orice loc.

  • Igienă și sănătate

Platformele supraterane sunt predispuse la apariția dăunătorilor, cum ar fi insectele și rozătoarele, și necesită acțiuni periodice de dezinsecție și deratizare, în timp ce platformele subterane, fiind un sistem etanș, sunt ferite de astfel de pericole

  • Accesibilitate

Ambele sisteme sunt gândite astfel încât să fie cât mai ușor de folosit. Totuși, avantajul este de partea platformelor subterane la acest capitol, fiind concepute astfel încât să poată fi folosite de toate categoriile de populație, inclusiv copii, bătrâni și persoane cu dizabilități, iar acest lucru se datorează în principal înălțimilor potrivite ale coșurilor de inserție.

  • Aspect

Platformele subterane de colectare selectivă a deșeurilor au un avantaj din acest punct de vedere, având un aspect plăcut, modern, ce se încadrează perfect în orice peisaj arhitectural urban și chiar și rural. În același timp, la rândul lor, platformele supraterane au cu siguranță un impac vizual cu mult îmbunătățit în comparație cu punctele actuale de colectare.

  • Siguranță

Ambele sisteme sunt la fel de eficiente în îndepărtarea accesului persoanelor fără adăpost și a animalelor fără stăpân la deșeurile colectate. Aceste lucruri contribuie la sporirea siguranței comunităților.

  • Preț

Prețul celor două sisteme este direct proporțional cu beneficiile pe care le oferă fiecare platformă în parte. Astfel, platformele subterane, răspunzând la toate cerințele și directivele actuale cu privire la colectarea deșeurilor la nivelul comunităților, au un preț de achiziție și implementare mai ridicat decât platformele supraterane. Principalul beneficiu al sistemului suprateran este prețul mai mic, avantajele sale sociale fiind mai puțin numeroase.

via Hotnews

Etichetat cu: , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)