Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor din Vaslui se află în dezbatere publică

Publicat în Vaslui acum 3 ani

Vasluienii pot consulta Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor și își pot transmite nemulțumirile și propunerile privind gestionarea deșeurilor către Agenția Județeană pentru Protecția Mediului. Planul se află în prezent în dezbatere publică, o ședință publică fiind programată pentru 27 noiembrie.

Consiliul Județean, titular al proiectului privind gestionarea deșeurilor în județ, dar și al Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor, a anunțat recent că vasluienii interesați de modul în care a fost pus în aplicare și funcționează Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor pot consulta documentele care stau la baza sa la sediul instituției sau la cel al Agenției pentru Protecția Mediului (APM Vaslui). De asemenea, ei pot să-și arate și nemulțumirile, să vină cu comentarii și propuneri pentru o mai bună aplicare a măsurilor pentru gestionarea deșeurilor și o pot face în scris la sediul APM. Totul urmează să se finalizeze printr-o ședință de dezbatere publică, care va avea loc pe 27 noiembrie, la sediul Centrului de Resurse pentru Afaceri din municipiul Vaslui.

„Prin elaborarea prezentului Plan Județean de Gestionare a Deșeurilor, ne propunem să continuăm procesul de construire a unei infrastructuri eficiente, moderne și funcționale de gestionare a deșeurilor, care să faciliteze tranziția către o economie circulară, conform prevederilor europene. În acest context, au fost întreprinse analize multidimensionale privind factorii socio-economici și de mediu pe baza cărora au fost fundamentate direcții și obiective în domeniul managementului deșeurilor, pe care Consiliul Județean Vaslui le va aborda în anii următori”, spune Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui în Cuvântul înainte al acestui plan.

În prezent, județul Vaslui dispune de unul dintre cele mai mari depozite ecologice din estul României: groapa de la Roșiești. Amplasată între Vaslui și Bârlad și deschisă în iulie 2018, după patru ani și trei licitații pentru concesionarea depozitului, realizarea investiției a fost amânată de mai multe ori din cauza numeroaselor contestații formulate de firmele ofertante. Beneficiind de o finanțare de aproape 40 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile, depozitul de la Roșiești primește și deșeurile din județul Galați. Autoritățile locale spun că sunt deschise și către alte solicitări, cum ar fi cea venită din Vrancea, unde nu există astfel de facilități.

Contractul de finanțare pentru depozitul ecologic de deșeuri de la Roșiești a fost semnat în 2011, iar lucrările s-au finalizat în 2015. Valoarea proiectului a fost de circa 40 milioane de euro. Depozitul are o celulă de depozitare în care încap 1,3 milioane tone de deșeuri, o stație de sortare și stații de transfer. Din aceleași fonduri europene s-a realizat și închiderea depozitelor urbane neconforme existente în Bârlad, Huși și Negrești.

Pe lângă groapa ecologică, proiectul european mai conține alte două contracte de lucrări care au vizat construirea a patru stații de transfer la Vaslui (capacitate de 48.087 tone/anual), Bârlad (capacitate de 40.149 tone/anual), Huși (capacitate de 20.331 tone/anual) și Negrești (capacitate de 9.573 tone/anual). În aceste stații este depozitat temporar gunoiul, care apoi ajunge la groapă.

Proiectul a mai prevăzut închiderea și reabilitarea depozitelor urbane neconforme existente în Bârlad, Huși și Negrești, precum și acordarea de asistență tehnică și supervizarea lucrărilor, incluzând măsuri de publicitate și conștientizare a populației în vederea reducerii cantității de deșeuri sau separării materialelor reciclabile și a deșeurilor biodegradabile la sursă.

Tot în cadrul proiectului au fost cumpărate și 24 de mașini, dintre care șase camioane cu remorcă pentru stațiile de transfer și 18 camioane compostoare pentru preluarea selectivă a deșeurilor din județ. De asemenea, au fost achiziționate echipamente de colectare: containere metalice și din plastic pentru colectarea deșeurilor menajere și reciclabile, unități de compostare individuală.

via Monitorul de Vaslui

Vezi centrele de colectare din județul Vaslui, după tipul de deșeuri colectate : 

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)