Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor al Județului Vaslui a devenit operabil

Publicat în Vaslui acum 2 ani

Odată cu eliberarea, pe 5 februarie, de către Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui, a Avizului de Mediu pentru Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor al Județului Vaslui, acesta a devenit pe deplin operabil. Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean, spune că programul este perfectibil: mai sunt probleme, rezolvate din mers, iar instituția are în vedere accesarea unui nou proiect care va aduce îmbunătățiri substanțiale.

Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui a anuțat că, pe 5 februarie, în urma analizei Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor al Județului Vaslui și a Raportului de mediu, a decis eliberarea Avizului de Mediu pentru Unitatea Administrativ Teritorială Județul Vaslui, prin Consiliul Județean (CJ) Vaslui, instituția care a implementat și gestionează acest amplu program care a schimbat cu totul modul în care sunt gestionate deșeurile în județului nostru, într-un sens modern și rațional, cu protejarea naturii, dar și a locuitorilor județului.

La „sfârșitul sfârșitului” implementării acestui proiect, cum ar putea fi numită eliberarea avizului, Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, spune că programul mai are unele probleme, este perfectibil, însă acestea sunt rezolvate pe parcurs.

„Programul este operabil în întreg județ, mai bine sau mai rău, cu probleme pe care le rezolvăm pas cu pas. În fiecare zi găsim câte o problemă, cum ar fi trecerea, în unele comune, la colectarea deșeurilor din poartă în poartă, în vreme ce în altele funcționează platformele de colectare. Însă avizul de mediu de la Agenția de Mediu Vaslui reprezintă un manul, un set de reguli de bune practici în urma obțineriii căruia devenim eligibili pentru un alt proiect”, a declarat Ciprian Trifan.

Vicepreședintele CJ a mai spus că noul proiect, la care deja se lucrează, urmează să fie depus la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est și va aduce îmbunătățiri substanțiale celui încheiat mai ales în privința colectării deșeurilor, dar și prin înființarea, la Roșiești, a unei stații de tratare mecanico-biologică care, printr-o și mai bună mărunțire a deșeurilor, va crește capacitatea de colectare și depozitare a depozitului de deșeuri.

Județul Vaslui dispune de unul dintre cele mai mari depozite ecologice din estul României, groapa de la Roșiești. Amplasată între Vaslui și Bârlad și deschisă în iulie 2018, după patru ani și trei licitații pentru concesionarea depozitului, realizarea investiției a fost amânată de mai multe ori din cauza numeroaselor contestații formulate de firmele ofertante. Beneficiind de o finanțare de aproape 40 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile, depozitul de la Roșiești primește și deșeurile din județul Galați. Autoritățile locale spun că sunt deschise și către alte solicitări, cum ar fi cea venită din Vrancea, unde nu există astfel de facilități.

Contractul de finanțare pentru depozitul ecologic de deșeuri de la Roșiești a fost semnat în 2011, iar lucrările s-au finalizat în 2015. Valoarea proiectului a fost de circa 40 milioane de euro. Depozitul are o celulă de depozitare în care încap 1,3 milioane tone de deșeuri, o stație de sortare și stații de transfer. Din aceleași fonduri europene s-a realizat și închiderea depozitelor urbane neconforme existente în Bârlad, Huși și Negrești.

Pe lângă groapa ecologică, proiectul european mai conține alte două contracte de lucrări care au vizat construirea a patru stații de transfer la Vaslui (capacitate de 48.087 tone/anual), Bârlad (capacitate de 40.149 tone/anual), Huși (capacitate de 20.331 tone/anual) și Negrești (capacitate de 9.573 tone/anual). În aceste stații, este depozitat temporar gunoiul, care apoi ajunge la groapă.

Proiectul a mai prevăzut închiderea și reabilitarea depozitelor urbane neconforme existente în Bârlad, Huși și Negrești, precum și acordarea de asistență tehnică și supervizarea lucrărilor, incluzând măsuri de publicitate și conștientizare a populației în vederea reducerii cantității de deșeuri sau separării materialelor reciclabile și a deșeurilor biodegradabile la sursă.

Tot în cadrul proiectului au fost cumpărate și 24 de mașini, dintre care șase camioane cu remorcă pentru stațiile de transfer și 18 camioane compostoare pentru preluarea selectivă a deșeurilor din județ. De asemenea, au fost achiziționate echipamente de colectare: containere metalice și din plastic pentru colectarea deșeurilor menajere și reciclabile, unități de compostare individuală.

via Monitorul de Vaslui

Etichetat cu: , , , , , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)