Pentru că nu s-au atins țintele de colectare separată a deșeurilor, Primaria Botoșani platește penalități în valoare de 600.000 de lei

Publicat în Botoşani acum 3 ani

Primăria municipiului Botoșani are de plătit 600.000 de lei către Fondul de Mediu pentru că nu s-au atins țintele la cantitatea de gunoi selectiv. Conform prevederilor legale începând cu 1 ianuarie 2019 se plătesc penalităţi către Fondul de Mediu pentru neatingerea ţintelor de deviere de la depozitare a deşeurilor prin reciclare, reutilizare, compostare individuală şi industrială, respectiv valorificare energetică.

Colectarea separată se realizează cu succes la nivelul municipiului la case. Normele europene, la care s-a aliniat şi legislaţia noastră naţională, prevăd o reducere anuală a cantităţilor de deşeuri supuse eliminării definitive prin depunere în depozite ecologice. Pentru atingerea acestui deziderat, primul pas este acela de extragere a unei importante componente din deşeurile municipale amestecate a fractiei reciclabile.

„Colectarea selectivă se face la noi în Botoșani de aproximativ un an și jumătate. Noi am început să creștem cantitățile, noi ca și municipiu, de la lună la lună dar este foarte greu să îndeplinim țintele. În statele europene care au aceleași ținte ca și noi colectarea selectivă se face de 20 – 30 de ani. Astfel Primăria Botoșani va plăti la sfârșitul anului 2020 o penalitate de aproximativ 6 miliarde de lei vechi, penalitate care reiese dintr-o formulă mai complexă care are la bază colectarea selectivă raportată la tonele de gunoi menajer colectate . Este o formulă în baza căreia s-ar dori să se reintegreze cât mai mult cantitățile de gunoi care sunt duse la depozitul de gunoi de la Stăuceni și aceste cantități de gunoi să fie reîncadrate în circuit”, a declarat Bogdan Buhăianu, viceprimarul municipiului Botoşani.

Această taxă a fost introdusă pentru a reduce cantităţile deşeurilor depozitate şi pentru a încuraja colectarea selectivă, reciclarea, reutilizarea, compostarea individuală şi industrială, respectiv valorificarea energetică, capitol la care România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Însă, prin Ordonanţa de Urgenţă 48/2017 a fost suspendată temporar. Perioada de graţie a expirat şi începând cu 1 ianuarie 2019, a intrat din nou în vigoare. În acest timp, autorităţile locale ar fi trebuit să îşi pună la punct sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID).

via Info Botoșani

Etichetat cu: , , , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)