Sibiu. Harta unde trebuie duse câte 10 kg de reciclabile pentru a scăpa de penalități la salubrizare. ”Deja se simte”

Publicat în Sibiu acum 3 ani

Sibienii care locuiesc la bloc ori în condominii trebuie să predea câte zece kilograme de deșeuri reciclabile colectorilor autorizați, pentru a nu fi puși să plătească la final de an costuri suplimentare. Primăria Sibiu a publicat lista cu cele opt puncte din oraș unde pot fi duse cele câte zece kilograme de deșeuri, iar reprezentanții unora dintre aceste puncte de colectare spun că deja crescut numărul de sibieni care apelează la serviciile lor.

Automatele de colectare a deșeurilor reciclabile de lângă supermarketurile Carrefour și Kaufland și punctele de colectare ale societăților Ali-Mar, Green Consult, Recup Trans și Vrancard SRL sunt trecute pe lista întocmită de Primăria Sibiu pentru programul ”Reciclează activ”.

Acest program este dedicat sibienilor care locuiesc în apartamente sau condominii și care doresc să treacă la tipul de abonament Eco și să nu fie puși la plăți suplimentare în urma regularizărilor.

Sursa: Primăria Sibiu

Conform Regulamentului, sibienii care vor să fie înscriși în programul ”Reciclează activ”, trebuie să transmită Serviciului de salubrizare din cadrul Primăriei Sibiu ”până la sfârșitul anului pentru care se face regularizarea, dovada predării acestor deșeuri, respectiv orice document emis de către colectorul autorizat”.

”La mine chiar trebuie adus plasticul curat și sortat”
”Deja se simte”, spune Romulus Vulturescu, administratorul operatorului de colectare Ali-Mar SRL, întrebat dacă este de părere că în acest an vor veni mai mulți sibieni să predea deșeuri reciclabile. ”Dacă veniți și stați, veți observa și singuri. Acum, e adevărat, sunt unii care din asta trăiesc, nu aduc doar din gospodăria proprie. Dar numărul celor care vin la noi cu deșeuri a început să crească” .

Hârtia (maculatură) este plătită la Ali-Mar SRL cu 0,2 lei/kilogram, iar cartonul cu 0,35 de lei pe kilogram. Plasticul este cumpărat cu sume cuprinse între 0,30 și 0,80 de lei pe kilogram. ”Depinde de tipul de plastic. Navetele, de exemplu, sunt cumpărate cu 0,80 de lei pe kilogram. Folia, PET-urile sunt plătite cu 50 de bani. Depinde de sortiment”, explică Romulus Vulturescu, administratorul Ali-Mar SRL. Sticla – 15 bani pe kilogram, iar fierul între 60 de bani și un leu kilogramul. ”Dacă este fier brut, cum ar fi cel din calorifere, discuri de frână sau fonta, prețul este de un leu pe kilogram”. ”Aceștia sunt banii «în mână», deoarece suplimentar noi mai plătim și taxa de mediu pentru ceea ce colectăm de la populație ori de la firme”.

Reprezentantul punctului de colectare arată, însă, că deșeurile pe care le primește trebuie să fie curate și corect sortate. ”La mine chiar că trebuie să aduci plasticul curat și sortat, eu nu sunt Soma să am stație de sortare. La mine, dacă sunt aduse și gunoaie, ce fac? Pot lua amestecat doar cartonul cu maculatura, pentru un preț de amestec de 30 de bani pe kilogram”, explică Romulus Vulturescu. Personal, el nu este de acord cu taxele de salubrizare actualizate din acest an. ”Enorm de mult au crescut prețurile la salubrizare. Nu este în regulă, din punctul meu de vedere, acest sistem”.

”Să vină sibienii cu buletinul, cu zece kilograme, cu cinci sau cu trei, cu cât are omul. Cu căruciorul sau cu mașina, cu orice vin noi îi primim cu drag. Și până acum veneau oameni obișnuiți să aducă deșeuri reciclate: decât să le arunce la Soma, mai bine veneau la noi, primeau și niște bănuți”, Romulus Vulturescu, administrator Ali-Mar SRL

De care costuri scapi dacă ”reciclezi activi”
Regularizările care pot genera sume suplimentar de plătit față de abonamentul anual au două componente. Una este generată de un număr de goliri al recipientelor pentru deșeurile reziduale mai mare decât numărul de goliri prevăzut în abonamentul ales: în acest an, abonamentul Practic, cu 26 de goliri pe an, este alocat din oficiu tuturor sibienilor. Pentru cei care locuiesc la blocuri, de la platformele publice sunt prevăzute 182 de ridicări anuale ale recipientelor pentru deșeurile reziduale.

Regulamentul privind taxa de salubrizare adoptat zilele trecute prevede un cost de 15 lei pentru golirea suplimentară a unei pubele de 120 de litri, de 30 de lei pentru o pubelă de 240 de lei (aceste goliri suplimentare au loc în cazul în care recipientele sunt ”scoase la poartă”).

Pentru cei care locuiesc la bloc, sunt calculate costuri pentru goliri suplimentare doar dacă sibienii umplu într-o proporție de minim 80% și recipientele dedicate deșeurilor reziduale ”suplimentare”, recipiente care, în mod normal, ar trebui marcare cu textul ”Atenție! Volum rezidual suplimentar!”. Pentru fiecare golire a acestor recipiente ”suplimentare” este percepută o taxă de 145 de lei.

Duble față de costurile generate de golirile suplimentare sunt costurile penalizatoare, aplicate pentru sibienii care nu colectează selectiv corect. ”Containerele de 1.100 de litri pentru deșeurile reciclabile și biodegradabile amplasate pe platforme și care sunt contaminate vor fi ridicate ca deșeuri reziduale, iar costul golirii în acest caz va fi unul penalizator, adică dublu față de golirile suplimentare a recipientelor reziduale, respectiv 290 de lei/container/golire”, se arată în Regulamentul adoptat pentru anul în curs.

Sibienii de la blocuri ori din condominii care depun la Serviciul de salubrizare din cadrul Primăriei documentele care dovedesc predarea a cel puțin zece kilograme de deșeuri reciclabile nu mai trebuie să plătească sumele suplimentare mai sus exemplificate.

Pentru restul, aceste costuri suplimentare vor trebui achitate în urma regularizărilor realizate anual. În cazul sibienilor care locuiesc în condominii, costurile suplimentare se împart în mod egal la toate apartamentele cuprinse în respectivul condominiu. ”În cazul platformelor de la blocuri: proporțional cu numărul persoanelor menționat în cuprinsul declarațiilor de impunere de către utilizatorii arondați la respectiva platformă, confirmat, în cazul utilizatorilor casnici, de către asociațiile de proprietari”, se arată în Regulament.

via Turnul Sfatului

Vezi punctele de colectare administrate de

Etichetat cu: , , , , , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)