Cea mai mare taxă de salubrizare din țară e la Sibiu

Publicat în Sibiu acum 2 ani

O persoană care locuiește singură în Sibiu va trebui să plătească o taxă de salubrizare de trei ori mai mare față de cele care locuiesc în București, Cluj-Napoca sau Iași, dacă Regulamentul Consiliului Local Sibiu va fi adoptat în forma în care a fost pus în dezbatere publică, scrie Mediafax.

Centre de colectare deşeuri în Sibiu

Operatorul de salubritate SOMA îşi doreşte schimbarea regulamentului actual, când plata se face per persoană, într-un tarif unic pe gospodărie, indiferent de numărul de persoane care trăiesc în respectivul spaţiu.

Acest regulament supus votului Consiliului Local înseamnă tarif mic pentru familiile mari şi tarif uriaş, mărit de cel puţin 3 ori pentru cei care locuiesc singuri sau pentru familiile formate din două persoane.

Potrivit regulamentului pus în dezbatere publică, tariful per gospodărie pentru toţi sibienii va fi de 430 de lei pe lună (pentru anul 2021) – abonamentul Practic.

Asta înseamnă 35,83 de lei pe lună pentru cei care locuiesc singuri, de trei ori mai mult decât au plătit până în decembrie 2020, deşi cantitatea lor de deşeuri nu s-a schimbat.

Familia formată din două persoane va plăti lunar 17,91 de lei/persoană, cu 5 lei mai mult decât o făceau până în prezent, respectiv 10 lei în plus pe lună per gospodărie.

Preţul noului abonament va aduce însă o scădere pentru familiile cu minim persoane. Un calcul simplu arată că o familie de 4 persoane plătea până acum 48 de lei pe lună, iar după intrarea în vigoare a noului regulament va plăti 35,83 de lei pe lună. Practic, într-un an, familia nu mai are taxă de salubrizare de peste 570 de lei, ci va plăti la fel ca cel singur, respectiv 430 de lei.

Mai puțin pot plăti sibienii doar din 2022, dacă în 2021 minim timp de 10 luni duc lunar la centre de colectare cel puțin un kilogram de deșeuri reciclabile.

Odată cu intrarea în vigoare a noului regulament, la Sibiu va fi cel mai mare tarif pentru salubritate din țară.

Noul regulament este pus în dezbatere publică din 17 decembrie 2020 și urmează să intre la votul CL Sibiu la ședința din ianuarie 2021.

Întrebați, de corespondentul MEDIAFAX, la ce preț plătesc sibienii salubrizarea dacă o fac în primele zile ale anului, reprezentanții Primăriei Sibiu au transmis, luni, că sibienii pot achita taxa de salubrizare pentru acest an începând din 11 ianuarie, când Direcția Fiscală reia plățile taxelor și impozitelor locale cu debit la fel ca și până acum, iar diferența o va achita ulterior.

„Până la intrarea în vigoare a noului Regulament privind taxa de salubrizare, cetățenii vor achita taxa la nivelul celei din 2020. După aprobarea noii modalități de calcul a taxei de salubrizare de către Consiliul Local în ședința de la finalul lunii ianuarie, Direcția Fiscală va emite decizii de impunere cu sumele datorate conform acestui nou Regulament, sumele achitate deja de cetățeni urmând să se scadă din suma datorată pentru acest an”, se arată în răspunsul Primăriei Sibiu..

Pe site-urile a 10 primării consultate nu a fost găsit vreun caz în care taxarea să fie făcută per gospodărie.

Locuitorii din București plătesc 11,7 lei de persoană salubrizarea.

În municipiul Cluj-Napoca, tariful este de 10,93 de lei de persoană. Deși în fundamentarea proiectului de hotărâre de Consiliu Local tariful plătit de o persoană fizică pe lună s-a majorat scriptic de la 10,93 la peste 14 lei, pe facturile fiecăruia va apărea prețul vechi, ca urmare a subvenției acordate de la bugetul local.

Brașovenii plătesc 14,17 de persoană salubrizarea.

În județul Timiș, salubrizarea îi costă pe locuitori 12,42 lei cu TVA de persoană, tarif stabilit în iunie 2020 pentru localităţile care aparţin Zonei 1 a judeţului, adică Becicherecu Mic, Biled, Bucovăţ, Cărpiniş, Cenei, Checea, Dudeştii Noi, Dumbrăviţa, Fibiş, Foeni, Ghiroda, Giarmata, Giroc, Giulvăz, Iecea Mare, Maşloc, Moşniţa Nouă, Orţisoara, Otelec, Parţa, Peciu Nou, Pişchia, Remetea Mare, Satchinez, Săcălaz, Sânandrei, Sânmihaiu Român, Şag, Şandra, Timişoara, Uivar și Variaş.

În Iași, un locuitor al orașului plătea 14,59 lei salubrizarea, dar s-a majorat la 18,09 lei de persoană. Două persoane plătesc în Iași, de la 1 ianuarie, 30,96 față de 25,03 lei. Trei persoane – 42,49, față de 34,40 lei; 4 persoane plătesc 51,53 față de 35,04, iar cei care sunt peste 4 în gospodărie plătesc 57,99 lei pe lună față de 46,92 lei pe lună, toate prețurile fiind cu TVA inclus. Hotărârea privind majorarea tarifului a fost aprobată la sfârșitul lunii noiembrie 2020.

Un alt municipiu din Ardeal, Oradea, are un tarif la salubrizare de 11,60 lei pentru o persoană, stabilit la 1 ianuarie 2020, când prețul a crescut cu 7,63%.

Cetățenii care locuiesc la bloc în Craiova plătesc 7 lei de persoană, iar Consiliul Local Galaţi a aprobat, în şedinţa din 26 iunie 2019, două hotărâri care modifică taxa specială de habitat (taxa de salubritate), precum şi tarifele practicate de Serviciul Public Ecosal privind colectarea deşeurilor (gunoiului). În acest context, de la 1 iulie 2019, taxa specială de habitat a crescut la 90,27 de lei/an/ persoană, faţă de 86 de lei/an/ persoană, adică mai puțin de 10 lei de persoană pe lună.

În Baia Mare, de la 7 lei pe lună se dorește scumpirea cu 57%, astfel că s-ar putea ajunge la 11 lei / lună / persoană.

În Alba Iulia, cetățenii plătesc, din august 2019, de când s-a schimbat operatorul, un tarif de colectare a gunoiului de 9,97 lei/persoană fizică, respectiv 166,33 lei/mc (139,77 lei/mc, fără TVA). În cazul persoanelor fizice, aplicarea tarifului s-a schimbat: nu va mai fi aplicat luând în considerare numărul persoanelor din gospodărie, ci numărul de pubele. Astfel, prețurile pornesc de la 26,16 lei per pubelă de 60 de litri și ajung la 1.209,42 lei pentru un container de 1.100 de litri.

via Mediafax

Vezi punctele de colectare administrate de

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)