Planul de gestionare a deșeurilor din Capitală a fost aprobat de CGMB

Publicat în Bucureşti acum 3 ani

tomberoane deseuri pubele gunoi xPlanul de gestionare a deşeurilor din Municipiul Bucureşti, care prevede investiţii noi în valoare de aproximativ 500 milioane lei, a fost aprobat în unanimitate în sedința de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

„Aprobarea acestui plan este obligaţie legală. Ultimul a fost în 2009. Este o condiţie pentru ca România şi implicit Bucureştiul să acceseze bani europeni pe următoarea linie de finanţare”, a declarat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

Planul face referire la următoarele investiţii:

colectare şi transport – 114 milioane lei;
staţie de compostare – 27 milioane lei;
staţie de sortare – 38 milioane lei;
staţie de tratare mecanică – 102 milioane lei;
staţie de tratare (digestie anaerobă) – 170 milioane lei;
depozitare – 26 milioane lei;
alte costuri (proiectare, asistenţă tehnică, supervizare) – 23 milioane lei.
Planul îşi propune să realizeze un management performant al deşeurilor, cu impact cât mai redus asupra mediului şi sănătăţii umane, cu un consum minim de resurse şi energie. Perioada pentru care se propune planul de acţiune este 2020-2025.

Acesta prevede ca, în anul 2021, consiliile locale de sector să implementeze principiul „plăteşte pentru cât arunci” şi să amendeze contractele şi regulamentele, astfel încât colectarea materialelor reciclabile să se realizeze pe trei fracţii, iar biodeşeurile să fie colectate separat. Din anul 2025 ar urma să fie implementată şi colectarea separată a deşeurilor textile.

Până în anul 2024 sunt vizate: asigurarea unei capacităţi noi de sortare a deşeurilor reciclabile colectate separat de maxim 270.000 tone/an, asigurarea unei capacităţi noi de compostare în sistem închis de maximum 97.000 tone /an pentru deşeuri biodegradabile colectate separat şi construirea unor instalaţii de digestie anaerobă pentru deşeuri biodegradabile colectate separat inclusiv de la agenţi economici, de maximum 180.000 de tone/an. Totodată, se vor desfăşura campanii de conştientizare a populaţiei privind implementarea colectării separate a deşeurilor.

via BucurestiFM

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)