Farmacia Sempervivi de pe strada Timișorii nr. 10 din Lugoj, preia medicamente expirate de la cetățeni

Publicat în Timiş acum 3 ani

farmacieAsociația Life-Lugoj 30, care s-a făcut cunoscută prin mai multe acțiuni de protejare a mediului înconjurător, răspunde la o întrebare pe care și-au pus-o mulți lugojeni, și anume ce putem face cu medicamentele expirate.

După cum spune legea, medicamentele expirate nu se pot arunca la gunoi, ele conținând substanțe care pot contamina solul și apa.

”Din zece farmacii din Lugoj pe care le-am vizitat, doar una singură este dispusă să preia medicamente expirate. Farmacia Sempervivi de pe strada Timișorii nr. 10 din Lugoj, preia medicamente expirate de la cetățeni și eliberează un proces verbal in baza acestora”, ne-a declarat Ștefania Șchiop, din cadrul asociației Life-Lugoj 30.

În Ordinul Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014 și Ordinul Ministerului Sănătății nr. 962/2009, este specificat faptul că ”Medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare.”

”Deși nu există niciun ordin sau directivă care să interzică preluarea medicamentelor în timpul pandemiei, anumite farmacii au decis asta, chiar si cele mai cunoscute lanțuri farmaceutice ce își desfășoară activitatea pe tot teritoriul României. Medicamentele conțin substanțe chimice active, care odată ajunse în mediu pot contamina solul și apa. Ambalajele medicamentelor sunt distruse în timp, iar substanțele chimice din acestea ajung în pânza freatică, pe care o vor contamina. Riscul pentru România este semnificativ având în vedere că o parte importantă din populație folosește apă din puțuri sau din fântâni, care nu este tratată înainte de consum. În aceste cazuri pot să apară îmbolnăviri sau creșterea rezistenței la antibiotice. În România, 1500 de tone de medicamente ajung în fiecare an la groapa de gunoi sau în sistemul de canalizare”, mai spune reprezentanta Life-Lugoj 30.

Pentru sănătatea noastră și viitorul copiilor noștri este foarte important să procedăm corect față de mediul înconjurător.

via Redeșteptarea

Etichetat cu: , , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)