„Fiecare plătește cât aruncă”! Proiect pilot implementat în centrul Reșiței

Publicat în Caraş-Severin acum 2 ani
resita

resita

Administrația locală reșițeană intenționează să implementeze un proiect pilot în zona centrală a orașului. Proiectul prevede amplasarea unor platforme inteligente de colectare a deșeurilor, prin intermediul cărora cetățenii să plătească exact cantitatea de deșeuri pe care o produc. În cazul în care proiectul se va dovedi de succes, acesta va fi implementat pe raza întregului oraș.

Proiectul va fi demarat cel mai probabil în primăvara acestui an, a anunțat primarul Ioan Popa, în cadrul unei emisiuni live la Reper 24, și a fost pus la punct împreună cu EMZ, firma care investește în prezent în realizarea în Parcul Industrial a unei fabrici de componente electronice pentru electrocasnice.

 „Proiectul se va derula în zona centrală: în spatele Primăriei, în spatele CEC-ului, sub funicular avem două zone, una lângă Biserica Pătru Iacob și una în partea spre bulevard, mai avem în spatele Polivalentei o zonă. Firma EMZ are și o latură care se ocupă de platforme inteligente de reciclaj sau de deșeuri”, a explicat Ioan Popa, conform căruia accesul cetățenilor la platformele de gunoi se va face prin intermediul telefoanelor, iar serverele vor înregistra automat accesările fiecărei persoane, precum și cantitatea și tipul de deșeuri aruncate de aceștia.

„La sfârșitul lunii toate aceste accesări se însumează în server și se trimit facturile pe telefon, iar cetățenii vor putea să facă și plata facturii tot de pe telefon. Acest sistem va fi implementat într-un proiect pilot în următoarele luni în Reșița și dacă totul va funcționa bine, avem în total 220 de platforme de gunoi în Reșița, le vom face pe toate în aceeași manieră.

Nu se va mai plăti paușal, per capita, cum se face acum. Vom plăti cât vom produce. Tot gunoiul care fi selectat și va fi pus la cartoane, sticlă, gunoi, plastic, nu se va plăti. Se va plăti strict gunoiul menajer și atunci poate vom determina reșițenii să fie mai atenți cu selecția”.

România, la coada clasamentului țărilor membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește rata colectării și reciclării deșeurilor municipale!

Primarul Ioan Popa a subliniat că scopul principal al acestui proiect este să îi determine pe reșițeni să colecteze deșeurile selectiv într-o cantitate cât mai mare. Asta în condițiile în care în prezent la Reșița se selectează doar aproximativ 50 de tone, deși ar trebui să se recicleze cel puțin 600.

„România deja plătește penalități la UE dacă nu reciclează cel puțin 50% din reciclabil. Se calculează că circa 60% din gunoiul pe care noi îl ducem la tomberon ar putea fi reciclat. Dacă 50% din cei 60% nu se reciclează, pe diferență plătim o taxă, o penalitate de 80 de lei per tonă.

Reșița generează circa 2000 de tone de gunoi pe lună. Gândiți-vă că asta înseamnă că circa 1.200 sunt reciclabile. Noi ar trebui să reciclăm minim 600 de tone și noi știți cât reciclăm acum? 50, în loc de 600.

Pe diferență, Primăria Reșița plătește o amendă la UE pe care știți de unde iau banii? Din impozite și taxe. Și atunci degeaba mă tot duc și mă rog de oameni să facem sau mă duc cu Poliția Locală să îi amendez. Așa, fiecare plătește cât aruncă. Dacă arunci la menajer deșeuri ar trebui să fie la reciclabil, plătești la nivel de menajer și reciclabilul și atunci probabil că lumea începe să își schimbe mentalitatea”, a mai precizat primarul Ioan Popa.

via Reper 24

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)