Interviu cu Ionuț Rîpanu, directorul punctului de lucru Tașca al firmei Edil Industry

Publicat în Neamţ acum 3 ani

Edil Industry, punctul de lucru Tașca, se ocupă cu colectarea deșeurilor de pe Valea Muntelui din 2017. Conform contractului, deșeurile reciclabile ar trebui ridicate de două ori pe lună, de la platforme. În realitate, firma de salubrizare colectează aceste deșeuri din poartă în poartă, în fiecare săptămână. E un efort considerabil, și nu doar financiar, făcut în speranța că oamenii vor înțelege că este importantă reciclarea deșeurilor, inclusiv pentru propriul buzunar, pentru că, în timp, conduce la scăderea taxei de salubritate. Dar… mai este de lucru, după cum explică directorul Ionuț Rîpanu.

– Ce v-a determinat nu doar să colectați săptămânal deșeurile, ci și să stabiliți zile diferite de colectare pentru deșeurile menajere și cele reciclabile, separat de la persoanele fizice și de la cele juridice?

Încercăm să creștem gradul de colectare a deșeurilor reciclabile. Am mers și am vorbit cu oamenii prin fiecare comună, toate primăriile s-au implicat, de asemenea, foarte mult și au făcut anunțuri, și au trimis plicuri acasă la fiecare om, sperăm să avem și rezultate din ce în ce mai bune. Dar nu depinde numai de noi. Degeaba mă implic eu, degeaba se implică primăria, dacă oamenii aruncă tot la grămadă. Sunt încă mulți cetățeni care nu au nicio urmă de respect față de munca pe care o depunem noi și autoritățile.

– Există premise să se schimbe lucrurile în bine. A intrat în vigoare legea compostului deci, teoretic, măcar frunze, crengi și coji de legume n-ar trebui să mai găsiți în tomberoane.

Persoanele fizice trebuie să înțeleagă foarte clar că au acele compostoare date de primărie și din deșeurile biodegradabile trebuie să-și facă compost acasă, să nu le mai dea la firma de salubrizare, să le crească factura. Se pot schimba niște lucruri, toată lumea spune că afară oamenii fac altfel, dar hai să facem și noi ca afară! De ce nu facem? Noi avem programul acesta de colectare separată de anul trecut, acum doar îl reamintim.

– Și s-a simțit efectul?

Da, s-a simțit, dar sunt în continuare oameni care colectează deșeurile amestec. De exemplu, Primăria Grințieș a cumpărat tomberoane galbene, doar pentru reciclabil, și a dat la fiecare casă. Însă oamenii scot marțea gunoiul menajer în saci și miercurea mai pun niște menajer peste reciclabilul strâns în pubela galbenă, pentru că au mai produs ceva de marți până miercuri. Aici trebuie să mai lucrăm.

„Eu sper că lucrurile se vor îmbunătăți”

– Ei nu știu că acele deșeuri reciclabile sunt destinate altui scop?

Nu cred că au înțeles foarte bine. Sau este și rea voință, pentru că la 4 case totul este organizat foarte bine, iar la a cincea sunt deșeurile amestecate. Or, în comunitățile mici, oamenii discută între ei. Și au cam auzit că reciclând protejăm natura, știu ce se întâmplă și, dacă facem niște pași mari anul acesta, la anul putem vorbi despre scăderea taxei de salubrizare, pentru că scoatem fracția de reciclabil din menajer, scoatem fracția de biodegradabil din menajer, astfel încât facturile strict pe partea de menajer vor fi mai mici. Și atunci autoritățile publice locale vor putea lua în calcul diminuarea taxei pentru fiecare cetățean în parte.

– Deci nu toți cetățenii au înțeles că gunoiul menajer în cantitate mare implică și facturi mai mari și că este în avantajul lor să colecteze separat deșeurile.

Vom face, din nou, anunțuri și materiale informative, sunt primării care au trimis la fiecare cetățean acasă în plic informații despre ce înseamnă menajer, ce înseamnă reciclabil și cum trebuie depozitate. Dar noi găsim în tomberoane resturile de la animalele tăiate, mai ales la Crăciun și la Paști, conținut din fosele septice sau excremente măturate de la câini. Autoritățile publice locale au stabilit, prin hotărâre de consiliu local, amenzi între 300 și 500 de lei pentru persoanele fizice și între 500 și 1.000 de lei pentru persoanele juridice pentru situațiile în care nu respectă criteriile de colectare selectivă. Marea majoritatea a persoanelor juridice, prin natura serviciilor pe care le prestează, produc foarte puțin gunoi menajer și foarte multe deșeuri reciclabile. De exemplu, Durăul s-a dezvoltat extraordinar și colectăm binișor reciclabil din Durău. Mie mi-ar plăcea ca oamenii să înțeleagă ce înseamnă fracția de reciclabil și să respecte ziua și ora de colectare. E important să scoată tomberonul la poartă la ora 7, nu la ora 14 după ce trece mașina. Eu am tot făcut apel la bun simț. Că nu ai timp fizic să controlezi. Sunt cetățeni care pun la fundul tomberonului materiale de construcții, rumeguș și frunze, și deasupra 10 PET-uri și când deschizi capacul crezi că e selectiv, l-ai aruncat în mașină și când l-ai răsturnat ai stricat toată treaba. Dar eu sper că lucrurile se vor îmbunătăți și mulțumesc conducerilor tuturor UAT-urilor și ADI Eco Neamț pentru implicarea în creșterea gradului de reciclare a deșeurilor și pentru măsurile pe care le-au luat acum, la început de an, în această privință. (Rep.)

Program colectare deșeuri menajere începând cu data de 15.02.2021

Borca:

  • colectare deșeuri menajere de la persoanele fizice MARȚI
  • colectare deșeuri reciclabile LUNI

Farcașa:

  • colectare deșeuri menajere de la persoanele fizice VINERI
  • colectare deșeuri reciclabile JOI

Poiana Teiului:

  • colectare deșeuri menajere de la persoanele fizice JOI
  • colectare deșeuri reciclabile VINERI

Hangu:

  • colectare deșeuri menajere de la persoanele fizice MIERCURI
  • colectare deșeuri reciclabile JOI

Ceahlău:

  • colectare deșeuri menajere de la persoanele fizice MARȚI
  • colectare deșeuri reciclabile MIERCURI

Grințieș:

  • colectare deșeuri menajere de la persoanele fizice MARȚI
  • colectare deșeuri reciclabile MIERCURI

Tarcău:

  • colectare deșeuri menajere de la persoanele fizice LUNI
  • colectare deșeuri reciclabile MARȚI

Tașca:

  • colectare deșeuri menajere de la persoanele fizice MIERCURI
  • colectare deșeuri reciclabile MARȚI

Bicazu Ardelean:

  • colectare deșeuri menajere de la persoanele fizice MIERCURI
  • colectare deșeuri reciclabile LUNI

Bicaz Chei:

  • colectare deșeuri menajere de la persoanele fizice VINERI
  • colectare deșeuri reciclabile LUNI

Dămuc:

  • colectare deșeuri menajere de la persoanele fizice MARȚI
  • colectare deșeuri reciclabile MIERCURI

Bicaz:

  • colectare deșeuri menajere de la persoane fizice MARȚI- Asociațiile de proprietari
  • colectare deșeuri menajere de la persoane fizice JOI – zona de case de pe raza UAT Bicaz
  • colectare deșeuri menajere de la persoane fizice VINERI- Asociațiile de proprietari
  • colectare deșeuri reciclabile VINERI

Program colectare deșeuri menajere de la PERSOANE JURIDICE începând cu data de 15.02.2021

LUNI: BORCA, FARCAȘA, POIANA TEIULUI, HANGU

MARȚI: CEAHLĂU, GRINȚIEȘ

JOI: BICAZ, TARCĂU, TAȘCA

VINERI: BICAZ CHEI, BICAZU ARDELEAN, DĂMUC

Pentru sesizări și informații

Telefon – 0371146135

E -mail: 

*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 476, săptămâna 4-10 februarie.

Vezi punctele de colectare administrate de

Etichetat cu: , , , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)