La Bistrița se va relua colectarea uleiului alimentar uzat

Publicat în Bistriţa-Năsăud acum 3 ani

punct colectare uleiPrimăria Bistrița ar putea demara o campanie locală de colectarea uleiului uzat alimentar pentru ca acesta să nmu mai fie aruncat de oameni în rețeaua de canalizare și să nu mai distrugă conductele și mediul înconjurător. Subiectul a fost adusa în discuție de consilierul UDMR Mathe Atilla în ultima ședință a Consiliului Local.

”Un litru de ulei alimentar uzat poluează un milion de litri de apă, iar efectul poluării durează zeci de ani. E dăunător sistemului de canalizare. Odată răcit, uleiul se solidifică și se depune afectând integritatea conductelor. Cresc costurile de întreținere și de curățare, costuri suportate de noi. Eu recomand să facem un parteneriat, o colaborare cu o societate care să se ocupe de colectarea uleiului alimentar uzat, căreia să-i permitem depunerea de containere pe raza municipiului sau, de ce nu, lângă fiecare tomberon menajer din oraș ca cetățenii să aibă unde arumnca uleiul uzat. E o problemă foarte serioasă peste tot în lume”, a spus consilierul UDMR Mathe Atilla la ultima ședință a Consiliului Local.

Primarul Ioan Turc a spus: ”În ce privește problema colectării uleiurilor uzate, am avut o discuție cu APM, cu Garda de Mediu. E absolut nevoie de grijă mare pe această compoenentă. Vă invit să veniți la Primărie să discutăm despre această problemă”.

Reamintim că Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, în colaborare cu SC Alpin Recycling SRL Satu Mare, au demarat în cursul anului 2016 o campanie de colectare a uleiului uzat alimentar de la populația din Bistrița prin amenajarea a două puncte de colectare a uleiurilor și grăsimilor vegetale uzate, amplasate în Piaţa Decebal și Piața Independenței Nord. Pe parcursul perioadei celor trei ani, a fost colectată o cantitate de aproape 1.000 de litri ulei uzat generat de populaţia municipiului Bistriţa.

Containerul tip IBC de capacitate 1.100 litri din Piaţa Independenței Nord a fost ridicat de către firma TKM Oil Group SRL Bacău, iar în urma filtrării va fi trimis în scopul fabricării biodieselului (biocombustibil sintetic), în afara țării.

Cetățenii au avut posibilitatea de a preda, cu titlu gratuit, uleiul folosit în propriile gospodării, fiecare container fiind dotat cu pâlnie, astfel încât cetățenii să poată goli uşor flacoanele cu ulei în containere.

La vremea aceea, APM amintea că un litru de ulei alimentar uzat, care este aruncat în sistemul de canalizare, poluează un milion de litri de apă. Această cantitate reprezintă necesarul pentru supraviețuire pentru un adult pe o durată de 14 ani. Apoi odată ajuns în resursele naturale de apă , uleiul formează o peliculă la suprafața apei care împiedică oxigenul să ajungă la plantele și viețuitoarele acvatice. Ca urmare, atât viețuitoarele cât și plantele din aceste ape mor fiind lipsite de oxigen. Considerat reziduu toxic, uleiul alimentar uzat este reglementat la nivel legislativ prin norme speciale care obligă atât utilizatorii economici de ulei, cât și persoanele fizice, să colecteze separat uleiul rezidual și să-l predea agenților economici autorizați care se ocupă de valorificarea acestui tip de deșeu, aceștia având obligativitatea eliberării, in conformitate cu legislația în vigoare, a documentelor oficiale aferente procesului de colectare şi reciclare a acestui tip de deşeu.

via Timp Online

Etichetat cu: , , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)