Primăria Sibiu a început amplasarea containerelor de gunoi inteligente

Publicat în Sibiu acum 2 ani

containere inteligenteServiciul Management Salubrizare și Protecția Mediului din cadrul Primăriei Sibiu a început zilele trecute amplasarea primelor containere de gunoi inteligente. Acestea sunt dotate cu cartelă de acces și pot fi folosite doar de persoanele din zona arondată, astfel încât locuitorii din vecinătate nu pot spune că persoane străine au venit și au aruncat gunoiul în containerele lor. De asemenea, noile recipiente au un sistem de transmitere a datelor cu privire la frecvența de utilizare a containerelor de către locuitorii fiecărui apartament în parte.

Primele platforme pe care au fost amplasate containere de gunoi inteligente se află pe străzile Preot Bacca și J. S. Bach. Momentan ele au fost primite cu oarecare confuzie de sibienii care locuiesc în zonă, sentimentele predominante fiind de scepticism și bucurie.

”Le-am văzut că le-am adus vineri, dar degeaba le-au pus că nu funcționează tabla aceea pe unde e gaura, nu merge. Sper să le folosească lumea și să le ridice des, ca la cât plătim pentru ele…”, spune o femeie care locuiește pe strada Preot Bacca și care nu fusese informată că urmează să primească o cartelă pentru accesul la platformă, precum și detalii legate de modul de folosire.

Un vecin al doamnei este ceva mai optimist.

”Eu cred că trebuiau să le aducă acum cinci ani, când au început sistemul de colectare selectivă. Sau măcar între timp, nu după ce s-au revoltat oamenii și au ieșit în stradă. Chiar și așa, o să dureze ceva până se obișnuiește lumea cu ele. Eu stau aproape și văd, mulți vin cu mașina, opresc în dreptul ghenei și aruncă pungile cu gunoaie pe jos, cu nesimțire. Cei care nu o să primească un card la fel o să facă”, spune bărbatul, care locuiește pe strada Islazului.

În teorie, noile containere inteligente ar urma să rezolve unele cele mai stringente probleme ridicate de sibienii de la blocuri: Elimină persoanele care caută în ghene și aruncă mizerie pe jos, iar locatarii nu mai pot spune că persoane străine au aruncat gunoiul neselectat corect. Reversul este că nu vor mai avea scuză cei care nu selectează gunoiul și vor fi taxați ca atare.

În total, în perioada următoare vor fi amplasate 70 astfel de containere inteligente în tot orașul.

”Locațiile propuse spre modernizare cu acest tip de containere sunt următoarele: str. Siretului, str. Școala de Înot, str. Colinei, b-dul Victoriei nr. 47, nr. 3 și nr. 29, str. Moara de Scoarță, str. Ceaikovski nr. 63, str. Valea Aurie, str. J. S. Bach, str. Revoluției, str. Câmpului/parc Reconstrucției, str. Ecaterina Varga nr. 85, str. Șoimului, str. Autogării nr. 5, str. Târgu Cailor, str. Ștrandului / str. Iosif Velceanu. Instalarea containerelor nu va începe în toate locațiile în același timp, ci se va lucra etapizat. Acestea sunt dotate cu un sistem de control al accesului utilizatorilor și un sistem de transmitere a datelor cu privire la frecvența de utilizare a containerelor de către locuitorii fiecărui apartament în parte. În paralel, locuitorii arondați vor fi informați cu privire la modul de utilizare a noilor recipiente de colectare a deșeurilor”, a transmis primăria municipiului Sibiu.

Curățenia și salubrizarea domeniului public este prinsă în bugetul pe anul 2021 al municipiului Sibiu cu o alocare de 6 procente, reprezentând 59 de milioane de lei. Propunerea de buget se află în prezent în dezbatere publică, fiind postat pe site-ul Primăriei Sibiu.

”După aprobarea bugetului local pentru anul 2021, se va relua procedura de achiziție pentru containerele subterane de colectare a deșeurilor. Și acestea vor fi prevăzute cu sistem de control al accesului care permite utilizarea lor doar de către locuitorii arondați, prin intermediul unei cartele de acces. Precizăm că prima procedură de achiziție a fost anulată din cauză lipsei ofertelor”, a mai transmis municipalitatea.

via Turnul Sfatului

Etichetat cu: , , ,

1 comentariu
  • Gabi spune:

    Mi-a căzut cartela de gunoi din greșeală în containar.De unde achiziționez alta cartela?

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)