România are capacitate mare de reciclare a deșeurilor, dar nu știe cum să colecteze resturile, spune Andrei Coșuleanu

Publicat în Recomandari acum 3 ani

cosuleanuAndrei Coșuleanu, fondator Act for Tomorrow, spune, la Deșteptarea României, că România are o capacitate de reciclare a deșeurilor foarte mare, însă nu știe cum să colecteze resturile. Tocmai din acest motiv trebuie renunțat la idea de a selecta de acasă resturile care pot fi reciclate, ci puse doar separat de materialele vegetale și gunoiul procesat:

„Trebuie să renunțăm la ideile de acum 5-10 ani, care ne spuneau să punem platicul separat de aluminiu, separat de sticlă. (…) Trebuie să facem colectare separată, nu selecticvă, am un coș în care pun tot ce înseamnă deșeuri reciclabile (…) trebuie să am a doua pubelă, să am colectare pe material vegetal, (…) și al treilea cadru de pubelă este cel de gunoi procesat.

Singurul proiect inițiat de stat, ce ar putea motiva consumatorul să recicleze, îl reprezintă cel prin care fiecare PET, sticlă sau cutie de metal adusă la centre speciale va fi recompensat cu 50 de bani. Ideea este bună, spune Andrei Coșuleanu, dar trebuie implementată cât mai repede:

„România este obligată să le implementeze cât mai rapid. Aceste neînțelegeri ar trebui arbitrate cât mai repede de statul român. Durează cel puțin 2 ani ca acest sistem să poată fi funcțional.”

Fondatorul Act for Tomorrow amintește că România poate să recicleze foarte multe deșeuri în acest moment, chiar mai multe decât produce, problema este că gunoiul nu se colectează separat, pentru a ajunge la fabricile de transformare:

„România are capacități de reciclare mult peste cât produce, o fabrică de transformare a PET-ului curat în fibră sintetică, în top 3 în lume, deci putem să reciclăm la noi în țară. Avem firme de colectare, ele există, doar că nu putem să scoatem deșeuri reciclabile de la ghena de gunoi, ghenele trebuie să fie închise. Problema noastră este că nu avem o continuitate de la un an la celălalt.”

Nu ne ajută nici faptul că nu mai putem accesa fonduri europene pentru astfel de proiecte pentru că, spune Andrei Coșuleanu, timpul acela a trecut, însă statul poate să crească taxele pentru depozitarea gunoiului, pentru a stimula reciclarea:

„Inițiativele pentru colectare nu mai sunt plătite din bani europeni. La nivel european, se consideră că suntem la momentul de finanțare plus valoare, se presupune că ar fi trebuit să fim deja pe sistemul de colectare. Nu există nicăieri în lume să încurajăm colectarea dând bani oamenilor. (…) În alte țări, depozitarea e mai scumpă decât reciclarea. Leguitorul ar trebui să crească taxa pentru depozitare, pentru a încuraja reciclarea.”

Totodată, invitatul la Deșteptarea României explică și de ce firmele de colectare iau în același transport platicul, sticla și metalul din containerele special amenajate:

„Este ok să plecăm cu colectarea separată, adică e în regulă să amestec plastic cu sticlă și metal pentru că ajung la fabrica de sortare, unde se face sortarea pe categorii. Plasticul e acum pe 7 categorii, fiecare categorie are un cost. Ele ajung în baloți diferiți după colectarea separată. Companiile private au fabrici moderne de sortare. Nu trebuie să le mai separi acasă, le pui împreună, plastic, metal sticlă.”

via Europa FM

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)