Târg de ”țoale” vechi La Iulius Mall Cluj– proiect pentru reducerea risipei de haine

Publicat în Cluj acum 2 ani

haineOrganizația JCI Cluj propune proiectul ReClothing, care militează pentru crearea unui cadru de conștientizare a unei probleme cu care societatea se confruntă – modul în care “consumăm” haine – și, în același timp, intenționează să ofere soluții pentru a reduce acest tip de consum.

Inițiativa ReClothing include 3 componente: o campanie de coștientizare, acțiuni de colectare haine, care ulterior sunt donate către comunitățile cu posibilități materiale reduse sau sunt reciclate, dar și evenimente punctuale, precum târguri. Prima acțiune are loc în 20 și 21 iulie (marți și miercuri), în parcul care aparține de centrul comercial Iulius Parc din din cartierul Gheorgheni, unde este pregătit un târg de tip yard sale (”vânzare din curte”) care vrea să demonstreze că hainele care au avut un proprietar merită o a doua șansă.

Industria textilă se situează pe locul al doilea în topul celor mai mari poluatori din lume: folosește cantități enorme de produse naturale, și ce generează emisii de carbon care amplifică schimbările climatice. Anual, în lume se produc circa 150 de miliarde de articole de îmbrăcăminte. Însă, 95% din deșeurile textile ar putea fi refolosite, repurtate sau reciclate.

Statisticile ne indică faptul că o persoană cu venituri medii cumpără cu până la 60% mai multe articole de îmbrăcăminte față de acum 15 ani. Mai mult, în acea vreme hainele erau păstrate pentru o perioadă de timp de două ori mai lungă decât în prezent.

JCI Cluj are în prezent peste 45 de membri, iar la nivel internaţional, Junior Chamber International, organizaţie pentru tineri lideri şi antreprenori, cu 100 de ani de existenţă, este prezentă în peste 6.000 de comunităţi locale din 120 ţări şi numără peste 200.000 de membri. JCI Cluj are în derulare proghramele Tech It Out (o campanie de promovare a tehnologiiei pentru copiii din mediul rural), o campanie de advocacy (pentru integrarea persoanelor defavorizate), Tu ce respiri (plantare de arbori în oraș), Serile JCI (evenimentele inspiraționale pentru comunitate), TOYP (promovarea tinerilor remarcabili) și Food Waste Combat (combaterea rispiei de alimente).

via Ziarul Făclia

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)