10 pași simpli pentru colectarea separată a deșeurilor

Publicat în Recomandari acum 3 ani

Vrei să te implici în comunitatea ta și să fii un cetățean responsabil față de mediul înconjurător? Poți începe prin a colecta separat deșeurile pe care le generezi, indiferent că ești acasă, la serviciu sau în comunitate. Acestea vor fi reciclate și folosite din nou: adică deșeul va deveni resursă valoroasă în economia circulară pe care toți ne-o dorim!

Știai că dacă nu ai infrastructură de colectare separată (pubele de colectare separată pe 2 fracții – umedă și uscată – sau pe 4 fracții – hârtie+carton; PET/plastic+metal; sticlă; deșeuri menajere), poti solicita acest serviciu?

Iată câțiva pași simpli pentru a practica și îmbunătăți colectarea separată a deșeurilor.

1. Individual, dacă locuiești la casă, sau prin asociația de proprietari/locatari, daca locuiești la bloc, solicită operatorului de salubritate din orașul tău/care operează în zona în care locuiești dotarea cu pubele de colectare separată sau saci pe culori.

2. Caută resurse de informare despre regulile privind colectarea separată a deșeurilor și tehnici de a aplica acest proces în mod corect. Poți găsi mai multe informații pe platforma www.azipentrumaine.ro.

3. Începe procesul de colectare separată chiar de la tine de acasă: organizezi fie în 2 saci fie în 4 ( în funcție de tipul de infrastructură cu care ești dotat) deșeurile pe care le generezi.

4. Asigura-te că procedezi corect atunci când separi deșeurile, prima condiție fiind să nu amesteci deșeurile menajere de cele reciclabile (hârtie, carton, PET, plastic, metal, sticlă).

5. Asigura-te că nu colectezi deșeuri contaminate (ex. recipienți de detergent/săpun nespălate)

6. Încearcă pe cât posibil să diminuezi volumul deșeurilor colectate separat fie prin presare (deșeurile din PET, plastic, metal), fie prin împăturire (hârtia, cartonul). Asigura-te că sacii sunt în proporție de 90% plini când îi duci la pubelă.

7. Depozitează deșeurile colectate acasă separat în pubelele de la bloc, respectând codul culorilor: galben pentru plastic/PET și metal, verde pentru sticlă, albastru pentru hârtie și carton.

8. Depozitează separat bateriile uzate și le poți duce la diferite puncte de colectare separată (multe dintre ele se află în incinta hipermarketurilor sau supermarketurilor).

9. Niciodată nu arunca medicamentele expirate la gunoiul menajer. Acestea trebuie predate farmaciilor sau drogheriilor din proximitate. Dacă îți administrezi tratamente injectabile ladomiciliu, trebuie să depozitezi aces te deșeuri în recipiente adecvate pe care le vei duce la cabinetul medicului tău de familie sau la cea mai apropiată unitate sanitară.

10. Când te decizi să îți schimbi mobilierul uzat, ai două opțiuni: fie donezi obiectele respective, fie le transporți la platformele de colectare a deșeurilor voluminoase. Dacă nu există în cartierul tău astfel de platforme, contactezi operatorul de salubritate și, contra cost, ți le ridică. La fel trebuie să procedezi în cazul în care îți renovezi proprietatea.

Material informativ al campaniei “Azi pentru mâine

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)