86 de milioane de euro pentru eliminarea deșeurilor spațiale

Publicat în Recomandari acum 3 ani

Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat joi că a încheiat un contract de 86 de milioane de euro cu compania industrială elvețiană ClearSpace pentru o misiune de eliminare a deșeurilor spațiale, care va fi lansată în 2025, anunță EFE, citat de Agerpres.

La această misiune vor colabora și companii din România, Polonia, Republica Cehă, Germania, Suedia, Marea Britanie şi Portugalia. Misiunea urmărește să demonstreze o capacitate tehnică şi comercială ce va permite menţinerea sustenabilităţii zborurilor spaţiale pe termen lung.

Obiectivul misiunii, care primește sprijinul prin noul program de siguranță spațială al ESA, este acela de a contribui activ la curăţarea spaţiului, testând în acelaşi timp şi tehnologiile necesare pentru eliminarea deşeurilor spaţiale.

Misiunea ClearSpace-1 va viza recuperarea Vespa (Vega Secondary Payload Adapter), o etapa superioara a lansatorului Vega rămasă pe orbită în urma misiunii din 2013. Cu o masă de 100 de kilograme, Vespa are dimensiuni apropiate de un satelit mic, iar forma sa relativ simplă şi construcţia robustă fac ca aceasta să fie un prim obiectiv adecvat, înainte ca misiunea să ţintească capturi mai mari, în misiuni viitoare, care vor include chiar prinderea unor obiecte multiple.

Potrivit ESA, care are sediul la Paris, misiunea va fi efectuată pe baza unui contract de servicii cu un consorţiu comercial condus de un start-up, deschizând astfel piaţa de deservire a orbitelor, precum şi de eliminare a deşeurilor din spaţiu.

În aproape 60 de ani de activitate spaţială, cele peste 5.550 de lansări au plasat pe orbită 42.000 de obiecte spaţiale, dintre care 23.000 sunt în continuare în spaţiu.

Agenția Spațială Europeană va organiza o întâlnire online săptămâna viitoare pentru a detalia programul misiunii.

via Calea Europeana

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)