Există soluții pentru problema deșeurilor spațiale?
Se estimează că există aproximativ 20.000 de obiecte pe orbita joasă a Pământului, inclusiv sateliți și resturi spațiale. Dimensiunea mică a rămășițelor și viteza lor mare le fac să actioneze ca niște proiectile foarte periculoase. În plus, lansarea de noi sateliți crește riscul de coliziune.
Problema poluării s-a răspândit dincolo de planeta Pământ; în spațiul cosmic, de asemenea, există deșeuri. De când oamenii au lansat primul satelit, în 1957, Sputnik-1, mii de obiecte, sateliți, sonde… ocupa un loc în spațiu. Când aceste dispozitive se uzează și nu mai funcționează, rămân pe orbita Pământului și continuă să se acumuleze.
Acest gunoi este cunoscut sub numele de “gunoi cosmic” și cuprinde orice obiect artificial inutil de pe orbita Pământului. Când se lansează ceva în spațiu, unele rămășițe ale navei nu se întorc în atmosferă, ci rămân orbitând la viteze de peste 27.000 km/h.
Varietatea de resturi este imensă: ele variază de la resturi mari de rachete, la particule mici de vopsea. Un studiu recent spune că în spațiul cosmic există cel puțin 10.000 de bucăți de dimensiunea de 10 cm. În plus, Agenția Spațială Europeană estimează că 52% din obiectele care orbitează în jurul Pământului sunt nave care au devenit depășite, resturi de rachete și alte obiecte desprinse în timpul misiunilor spațiale.
Dimensiunea mică a rămășițelor și viteza lor mare le fac să actioneze ca niște proiectile foarte periculoase. În plus, lansarea de noi sateliți crește riscul de coliziune. Există în prezent milioane de resturi orbitând planeta noastră, ceea ce reprezintă o adevarata amenințare, să nu mai vorbim de pericolele necontrolate care pot provoca daune sateliților activi care sunt pusi acolo cu intenții bune.
Deci, care este cel mai eficient mod de a rezolva problema gunoiului spațial?
Soluția economică
Potrivit unui studiu publicat de Universitatea din Colorado Boulder, soluția nu constă în capturarea resturilor cosmice, ci a unui acord internațional pentru a taxa operatorii pentru fiecare satelit pus pe orbită.
O taxă îi va determina pe aceștia să-și schimbe deciziile. Dar cum rămâne cu soluțiile tehnologice? Acestea includ îndepărtarea resturilor spațiale de pe orbită cu plase, harpoane sau chiar lasere; și “desorbitarea” unui satelit la sfârșitul duratei sale de viață utilă.
Roboții vor curăța spațiul de gunoi
În ciuda criticilor, o potențială soluție tehnologică care este foarte populară și va fi realizată de ESA (European Space Agency) în 2025, este lansarea unui robot care să “curețe” resturile rămase de pe sateliții ieșiți din uz și alte artefacte inutile de pe orbita Pământului. Proiectul se numește ClearSpace-1, cu un startup elvețian și va costa 117 milioane de euro.
Un alt proiect similar, de data aceasta de la o companie din Tokyo, se numește Astroscale, care are ca scop eliminarea resturilor orbitale prin furnizarea de servicii de eliminare activă a resturilor la sfârșitul vieții acestora.
Etichetat cu: Internațional, Recomandari