Județul Galați va primi 77 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru îmbunătăţirea sistemului de colectare, tratare şi reciclare a deşeurilor

Publicat în Galaţi acum 3 ani

Comisia Europeană a aprobat  o investiție de peste 77 milioane de euro din Fondul de coeziune pentru îmbunătățirea sistemului de colectare, tractare și reciclare a deșeurilor din județul Galați

Știați că în județul Galați doar 45% din populația zonelor rurale are acces la servicii de salubrizare? Nici eu. Comisia Europeană a hotărât astăzi că este cazul ca aceste zone să intre în secolul 20 (până la secolul 21 mai e cale lungă). Și a sărit cu o sumă consistentă, 77 milioane de euro.

Concret, investițiile vor viza:

  • îmbunătățirea proceselor de reciclare și reutilizare a deșeurilor de hârtie, metal, plastic, stică și lemn
  • tratarea corespunzătoare a deșeurilor domestice periculoase.

“Această investiţie în cadrul politicii de coeziune va contribui la îmbunătăţirea sănătăţii şi a calităţii vieţii oamenilor care trăiesc în judeţul Galaţi. Investiţia va îmbunătăţi mediul prin reciclarea materialelor altfel irosite şi va stimula dezvoltarea biodiversităţii locale şi a activităţilor economice”, a afirmat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

În plus, se preconizează că prin derularea acestui program vor fi create peste 300 de locuri de muncă.

Ca de fiecare dată atunci când vine vorba despre bani mulți care intră în România, nu pot să nu mă gândesc cu îngrijorare la cei care vor gestiona acei bani.

Nu vreau să par Gică-Contra, e minunat că se vor realiza investiții ce vizează protecția mediului. Suntem sufocați de gunoaie prin partea asta a țării. Numai că aceste gunoaie sunt de două feluri – cele menajere și cele cu funcții de conducere.

Gunoaiele mioritice cu funcții de conducere au doar un scop, de 30 de ani încoace: furtul general și generalizat. Furtul de orice și din orice sursă, sifonarea oricăror fonduri. Pe scurt, șmenul.

În general, banii care vin de la UE sunt foarte bine păziți, motiv pentru care pe la noi nici nu se prea accesează pe proiecte. Că de, dacă nu poți fura, ce rost mai are!

Să sperăm că șmenarii care vor gestiona aceste fonduri vor fi controlați la sânge, de către aceeași Comisie Europeană.

Într-o cu totul altă ordine de idei, problema deșeurilor nu este generată doar de lipsa fondurilor, ci și de lipsa educației. Adică de mârlănie.

Așteptăm cu interes și niște investiții în acest domeniu, realizate pe două direcții: introducerea în școli a unui curs obligatoriu de protecție a mediului, precum și înființarea unor patrule județene de mediu pregătite să dea mârleților amenzi cât containerul.

via Agrepress

Etichetat cu: , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)