Susține proiectele noastre și colectarea separată a deșeurilor prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către colectaredeseuri.ro și Asociația 100% pentru mediu. Completează formularul online și ne ocupăm noi de restul!

Reciclare haine vechi, textile, îmbrăcăminte

Vezi aici firmele autorizate care colectează textile

  • haineMajoritatea textilelor de uz casnic și articolelor de îmbrăcăminte pot fi reciclate, indiferent de calitate și gradul de uzură.
  • Hainele sunt de obicei reciclate prin donarea lor direct persoanelor care au nevoie de ele sau asociațiilor de caritate, care va pot oferi, în unele cazuri, formulare fiscale pentru deduceri. Există, de asemenea, programe prin care le puteți da înapoi magazinelor de unde au fost cumărate, în schimbul unui voucher de cumpărături.
  • Clienții care cumpară haine la mâna a doua beneficiază, de asemenea, de reduceri substanțiale de prețuri, în comparație cu prețul hainelor noi. Îmbrăcămintea reciclată creează locuri de muncă la organizatiile de caritate, magazine de îmbrăcăminte la mâna a doua și în întreprinderile care reutilizează materialul pentru a face produse noi.
  • Textilele, chiar și fibrele naturale biodegradabile, nu se degradeaza ușor în gropiile de gunoi din cauza lipsei de luminii soarelui și oxigenului, iar incinerarea contribuie la poluarea aerului.
  • Reciclarea hainelor reduce nevoia de spațiu de depozitare a deșeurilor la gropile de gunoi. Textile ridică probleme deosebite gropilor de gunoi deoarece fibrele sintetice nu se descompun, în timp ce hainele din lână se descompun și produc metan, care este un gaz cu puternic efect de seră.
  • Depozitele de deșeuri reprezintă o amenințare pentru aprovizionarea populației cu apă. De fiecare dată când plouă, apa se scurge prin gunoi și preia produse chimice și materiale periculoase din tot ceea ce este în depozitul de deșeuri. Această apă include substanțele chimice utilizate în haine și produse textile, cum ar fi vopsele și înălbitori. Apa se colectează în partea de jos a depozitului de deșeuri, de multe ori în cantități mari și poate fi de până la 200 de ori mai toxică decât apa din canalizare.
  • Prin reutilizarea fibrelor și textilelor nu mai sunt consumate materii prime noi (cum ar fi bumbacul, lâna, fibre sintetice) În acest fel, se evită consumul de energie și poluarea provocată pe durata proceselor de fabricare, cum af fi vopsirea, spălarea și curațarea.
  • donatii haine70 % din populația lumii folosește haine la mâna a doua. Reciclarea hainelor nedorite oferă altor persoanelor defavorizate social îmbrăcăminte la prețuri accesibile.
  • Din ce în ce mai mulți producători de haine aleg să ofere haine realizate din fibre reciclate în oferta lor.
  • Puteți contribui, de asemenea, la reducerea deșeurilor textile prin restilizarea hainelor prin diverse modificări, prin schimbarea hainelor cu prietenii sau învestind mai mult în calitate decât în cantitate atunci când cumpărați haine noi.
  • Reciclarea hainelor reduce cantitatea de pesticide utilizată în cultivarea bumbacului, reduce cantitatea de petrol în cazul textilelor realizate din fibre sintetice, reduce cantitatea de apă necesară pentru vopsirea țesăturilor, se folosesc mai puține substanțe poluante în procesul de producție, mai puține gaze cu efect de seră și compuși organici volatili eliberați în apă și aer în timpul procesului de fabricație.
  • covorHainele din bumbac, atunci când nu mai pot fi donate pentru a fi reutiliate, ajung să fie mărunțite și reduse la nivelul de fibre, ca și hârtia, din care se fac produse noi, cum ar fi covoare, izolații sau umplutură pentru scaunele de la mașină.
  • Poliesterul reciclat este un material deosebit de interesant, deoarece, spre deosebire de bumbac, fibrele lui anorganice nu se degradeaza repede. Acest lucru înseamnă că, în timp ce hainele uzate din bumbac nu mai pot fi transformate în alte haine noi, hainele din poliester pot fi reciclate pentru a produse noi piese de îmbrăcăminte.
  • izolatie textileEste nevoie de 800 de litri de apă pentru a produce un singur tricou.
  • Producția unei tone de haine consumă de 10 ori mai multă energie decât producerea unei tone de oțel sau de sticlă.
  • 24 % din pesticidele utilizate în lume sunt folosite în producția de bumbac.
  • Pentru fiecare tonă de haine refolosite, în loc să fie aruncate la gunoi, emisiile nocive de dioxid de carbon sunt reduse cu 3,6 tone.

Află unde sunt centrele de colectare a deșeurilor textile din orașul tău.

deseuri Arcalia Orhei Satu Nou 5 e1598278047985

Deșeurile textile aruncate în canalizare blochează pompele stațiilor de epurare

„Vă prezentăm câteva instantanee de la intervențiile recente la stațiile de pompare și de epurare de la Blăjeni, Arcalia, Orhei și Satu Nou, judetul Bistrița-Năsăud După cum se vede este vorba de multe deșeuri textile, pampersuri, tampoane etc. Locul lor ar fi în lada de gunoi menajer colectat și în mediul rural”, au transmis reprezentanții […]

publicat acum 4 ani
haine

Unde reciclăm hainele vechi sau cum le dăm a doua șansă la viată

Moda se schimbă, gusturile noastre evoluează și vine acea zi când pantalonii preferați nu ni se mai par atât de frumoși și comozi, sau pur și simplu se uzează sau se rup. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre noi suntem reticenți în a arunca hainele vechi și tocmai de aceea este atât de important […]

publicat acum 4 ani
donatie haine

Containere pentru colectare haine la parohiile din Oradea

Puteti dona haine către copii, adulți și familii aflate în dificultate, depunându-le în containerele speciale de la parohiile din Oradea. Ce se poate depune în containere: haine încălțăminte marochinărie Produsele doneta pot fi uzate sau chiar distruse, dar și bune de refolosit, acestea fiind extrase și donate celor aflați în nevoie. Centre de colectare deşeuri […]

publicat acum 4 ani
haine

Munți de haine au fost aruncate în timpul stării de urgență Covid-19

Munți de haine au fost aruncate în timpul blocării Covid-19. Colectarea și comerțul cu îmbrăcăminte la mâna a doua ajută la prevenirea grămezii tot mai mari de deșeuri din industria modei, dar în timp de pandemie acest sistem s-a gripat. Oamenii și-au curățat garderobele, însă chiar și atunci când unele companii de sortare au început din nou […]

publicat acum 4 ani
20201214PHT93898 cl

Impactul producției și deșeurilor textile asupra mediului

Îmbrăcămintea, încălțămintea și textilele de uz casnic poluează apele și generează emisii de gaze cu efect de seră și deșeuri. Moda de consum – apariția constantă de stiluri noi la prețuri foarte scăzute – a dus la o creștere substanțială a cantității de haine care se produc și se aruncă, se arată într-un raport realizat […]

publicat acum 4 ani
haine

Mai puțin de 1% din materialele vestimentare sunt reciclate în haine noi și doar 13% sunt reciclate în alte produse

Deșeurile sunt o parte incontestabilă a modelului de afaceri de modă rapidă: industria umple rafturile de îmbrăcăminte cu viteză fulgerătoare, creând și valorificând noile “tendințe” care trebuie purtate și aruncate la scară masivă. Producția de îmbrăcăminte și încălțăminte este responsabilă pentru 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră – mai mult decât […]

publicat acum 4 ani
textile

Din 2025, colectarea selectivă a fracţiei de textile va fi obligatorie!

Mircea Fechet, a declarat că din anul 2025 va fi obligatorie colectarea selectivă a fracţiei de textile. El a mai spus că, din păcate, în România intră mari cantităţi de haine second hand care, apoi, ajung în gropile de gunoi. „Din 2025 va fi obligatorie colectarea fracţiei de textile, există o directivă europeană care stabileşte […]

publicat acum 1 an
Ai nevoie de ajutor?