Apel pentru creșterea gradului de colectare separată a deșeurilor la Pașcani

Publicat în Iaşi acum 3 ani

colectare separat pascaniPrimarul municipiului Pașcani, Marius Pintilie a efectuat astăzi o vizită în teren pentru a verifica situația privind colectarea selectivă. În urma vizitei a constatat mai multe nereguli, printre care și numărul redus de containere pentru deșeuri menajere. În acest sens, municipiul urmează să primească astăzi 50 de containere pentru depozitarea gunoiului menajer, de la ADIS Iași, conform celor spuse de Pintilie, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

“Mai trebuiesc containere pentru deșeuri, nu sunt suficiente. Astăzi vom primi 50 de containere din partea celor de la ADIS Iași pentru gunoiul menajer, am făcut o cerere de acum două săptămâni de zile. Vom împărți containerele de gunoi acolo unde nu sunt suficiente. Avem platforme de gunoi din municipiul nostru care arată rău. În sensul că, containerele pentru carton sunt aproape goale, containerele galbene pentru plastic sunt pe jumătate pline, în schimb containerele pentru menajer sunt foarte pline.“

O altă situație negativă întâlnită a fost la platforma de colectare de lângă catedrală, unde oamenii au aruncat necorespunzător gunoiul, din cauza faptului că unele pubele aveau capacul închis, iar aceștia nu s-au deranjat să îl deschidă pentru a depozita corect. Această atitudine a pășcănenilor îi poate costa deoarece primarul anunță că va începe să aplice amenzi.

Pe de altă parte, de exemplu la platforma de colectare a gunoiului de la catedrală, am văzut o situație foarte neplăcută din punctul meu de vedere, la sticla de sticlă era pe jumătate plin, la menajer, cel care este în picioare îngrădit de acele containere de tablă, aproape toate erau goale. Lumea nu s-a deranjat să deschidă capacul și să bage înăuntru. Nu poți în momentul în care vii la platformă, ai sacul în mână și nu poți face un gest, sa-l bagi unde trebuie, în containerul potrivit, nu prea are ce face municipalitatea decât să mai explice o dată că trebuie să punem fiecare gunoi la locul lui, să explice de două ori, de 10 ori după care să începem să punem amenzi.”, a declarat Pintilie.

În altă ordine de idei, există și pășcăneni care își dau interesul în ceea ce privește colectarea selectivă, fapt ce este reflectat în cifre. La finalul anului trecut municipiul Pașcani se afla pe locul 58 la capitolul deșeuri selectate, pe județ, cu o medie de 1,94%, iar anul acesta, până acum media a crescut la 3,98%, ceea ce înseamnă că am urcat pe locul 38. În luna ianuarie gradul de colectare a fost de 3,49%, în luna februarie de 3,88%, iar în martie 4,46%.

“Suntem pe un trent timid, modest, dar suntem pe un trend de creștere, adică anul trecut am avut o medie de reciclabil din total gunoi, de 1,94, acum suntem pe o medie de 3,98. În ianuarie am avut 3 și ceva la selectiv, în februarie aproape 4, iar în martie avem 4-4,5 aproape la selectiv. Sper ca în aprilie să avem peste 5 la selectiv. Altfel spus, într-un clasament al localităților din județul Iași, care reciclează, la sfârșitul anului trecut eram pe locul 58, la sfârșitul lunii martie suntem pe locul 38 și îmi doresc ca în fiecare lună să mai câștigăm un punct în clasament.”, a mai adăugat primarul.

via News Pașcani

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)