Asociația Colegiul Pacienților a sesizat necesitatea reglementarii procedurii de returnare a medicamentelor ramase nefolosite de către populație, aflate în termen de valabilitate și care nu necesita condiții speciale de păstrare.
În acest moment nu există nicio soluție legală pentru medicamentele neutilizate, farmaciile nu le primesc, iar singura alternativă rămâne aruncare lor la gunoi, cu risc major pentru cei care le găsesc și le-ar putea utiliza și cu consecințe negative asupra mediului.
Farmaciile sunt închise la apelurile pacienților, pentru că nu au cadru legal și nici condiții să le păstreze.
Președintele Colegiului Farmaciștilor Mureș, Nicoleta Logigan:
Nu există cadru legal prin care farmaciile să poată să facă un retur de la medicamentele eliberate către pacienți. Și aici problema se pune din mai multe puncte de vedere. În primul rând, acele medicamente care au fost eliberate pacienților au fost prescrise de către medici pentru tratamentul pacienților, și, teoretic, pacienții nu ar trebui să rămână cu surplus pentru că, dacă tratamentul este prescris cum trebuie și pacienții îl iau cum trebuie, nu ar trebui să aibă surplus. În al doilea rând, se întâmplă ca tratamentul să nu dea efectele scontate și atunci să schimbe medicația. Într-adevăr, atunci s-ar putea să rămână cu aceste medicamente. Nu este reglementat în niciun fel returul acestor medicamente la farmacie.
Există o singură prevedere legală privind returul medicamentelor, a explicat Nicoleta Logigan:
Singura care este reglementată este situația în care pacienților le rămân stupefiante sau psihotrope, care se pot preda farmaciilor de unde au fost eliberate.
Unii pacienți sau aparținătorii acestora aleg să doneze medicamentele donate unor asociații și fundații, dar, din nou, ilegal, și fără garanția că aceste medicamente corespund din punct de vedere calitativ și că vor fi administrate corespunzător.
via RadioMures
Etichete: Deșeuri medicale, Recomandari