Ce reprezintă simbolul pubelă tăiată inscripționat pe toate DEEE?

Publicat în Recomandari acum 2 ani

pubela taiataEvoluția tehnologiei și creșterea interesului populației asupra aparatelor și gadgeturilor reprezintă un pas în față spre o lume mai dezvoltată și digitalizată. Totodată, acest lucru înseamnă și un nivel mai mare de deșeuri electrice și electronice care pot fi o adevărată amenințare pentru resursele mediului înconjurător.

Tocmai de aceea, în contextul unei lumi în care electronicele fac parte din viața de zi cu zi, un rol foarte important îl are reciclarea și educarea oamenilor în acest sens. Pentru ca lumea să fie conștientă de efectele pozitive ale reciclării electronicelor, mai multe organizații lucrează intens pentru informare și conștientizare.

Una dintre aceste asociații este și Environ care contribuie la protejarea mediului prin proiecte de gestionare responsabilă a DEEE.

Ce reprezintă simbolul pubelă tăiată inscripționat pe toate DEEE?

DEEE este prescurtarea de la Deșeuri de echipamente electrice și electronice și face referire la toate aparatele defecte sau ieșite din uz care funcționau pe bază de curent sau baterii. Exemple care se numără printre acestea sunt: televizoare, calculatoare, telefoane, frigidere, mașini de spălat, cuptoare, etc.

Eticheta DEEE este un symbol în formă de pubelă tăiată care se regăsește pe toate produsele electrice și electronice introduse pe piața UE și care indică faptul că acestea se colectează în centre dedicate pentru reciclare după ce ies din uz. Aruncarea lor la gunoi este strict interzisă.

De ce este importantă colectarea specială a DEEE?

Primul aspect pe care trebuie să îl avem în vedere este faptul că produsele electrice și electronice conțin substanțe periculoase pentru noi și natură, cum ar fi: freon, mercur, PVC, substanțe ignifuge bromurate.

Acestea pot avea diferite efecte negative precum:

  • Degradarea stratului de ozon
  • Afectarea sănătății omului (probleme la nivel de glandă tiroidă, tulburări de memorie, slăbirea sistemului imunitar, apariția tulburărilor hormonale, cancer și altele)
  • Afectarea organismelor acvatice și a reproducerii mamiferelor sălbatice.

Un alt motiv pentru care reciclarea DEEE este importantă este datorită cantității de materii prime secundare care poate fi obținută pentru reutilizare (fier, aluminiu, cupru, sticlă sau plastic).

Care este legislația actuală despre reciclarea electronicelor?

Legislația DEEE actuală vine cu informații clare despre obligațiile producătorilor, distribuitorilor, dar și a utilizatorilor.

În cazul firmelor care produc, distribuie sau vând echipamente electrice și electronice, acestea au următoarele responsabilități:

  • Să se înscrie în Registrul National al producătorilor întocmit de Agenția Națională pentru Protecția Mediului.
  • Să depună rapoarte periodice legate de cantitatea de echipamente produse, distribuite sau vândute și alte informații relevante.
  • Să organizeze corect colectarea, tratarea și reciclarea produselor comercializate.
  • Să ofere posibilitatea clienților de a returna gratuit deșeurile electrice și electronice printr-un serviciu de preluare.
  • Să informeze clienții despre obligațiile acestora și importanța reciclării DEEE.
  • Să respecte Directiva privind restricțiile de utilizare a substanțelor periculoase.

Atunci când vine vorba de utilizatori/clienți, aceștia au următoarele obligații pentru reciclarea electronicelor:

  • Să asigure colectarea separată în containerele asigurate de operatorul serviciului.
  • Să predea deșeurile DEEE în punctele de colectare din țară asigurate de diferite organizații.

Tratarea și reciclarea DEEE

Primul pas pentru reciclarea DEEE și tratarea acestora pentru reutilizare este evident, sortarea în funcție de tipul de echipament (electrocasnice mici sau mari, materialele sau substanțelele conținute, etc).

Următorul pas este extragerea componentelor periculoase sau a elementelor care au nevoie de o tratare specială: bateriile, plăcile electronice, cablurile, lichidele sau agenții frigorifici.

După ce echipamentele au fost depoluate, acestea sunt dezmembrate manual sau automat și sunt păstrate componentele care pot fi utilizate ca materii prime secundare.

În prezent, DEEE reprezintă 5% din totalul mondial al deșeurilor și deși la prima vedere ai tinde să crezi că nu este un procent mare, acestea sunt mult mai periculoase decât ambalajele de plastic. Ia și tu atitudine și oferă atenție colectării selective și reciclării DEEE pentru binele tău, al celor apropiați și al mediului înconjurător.

via News20.ro

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)