Cea mai mare operațiune de curățare marină din istorie

Publicat în Recomandari acum 2 ani

Într-o expediție recentă de curățare marină s-au strâns aproximativ 103 de tone de plase de pescuit și plastic din Pacific, între coastele dintre California și Hawaii. Actiunea a fost finalizată în timpul unei expediții de 48 de zile de către Institutul Ocean Voyages, care spune ca prada sa este “cea mai mare curățare în largul mării din istorie”, dublându-și recordul anterior de 25 de zile de anul trecut.

Deși au recuperat o cantitate mare de plastic, o mare parte din obiectele pe care le-au scos din apa au fost echipamente comerciale de pescuit și “plase fantomă”, care au fost aruncate peste bord de către pescari. Din păcate, se pare că acest plastic a făcut deja cateva victime deoarece s-au descoperit mai multe schelete de broaște țestoase înfășurate între corzi.

Curățare marină

Marea insulă de gunoi din Pacific este situată între Hawaii și California, într-una dintre cele mai îndepărtate regiuni ale Oceanului Pacific. Se estimează că este vorba despre aproximativ 80 000 de tone de deșeuri de plastic, majoritatea provenind din activități comerciale de pescuit și maritime. Insulele de gunoi oceanice, ca aceasta, sunt formate de curenți oceanici rotativi numiți “gyres”, care mătură și concentrează poluarea cu plastic într-o singură zonă.

Până la 12,7 milioane de tone de materiale plastice ajung în oceanele planetei în fiecare an, reprezentând un total de 150 de milioane de tone care circulă în prezent în mediile marine.

De la pete microscopice de microplastic la insule gigantice de plastic, toate aceste deșeuri nebiodegradabile reprezintă o amenințare reală pentru biodiversitatea marină.

Un alt exemplu deosebit de izbitor, cercetătorii din Filipine au descoperit o balenă pe moarte care a înghițit mai mult de 40 kg de gunoi din plastic, inclusiv pachete de gheață, pungi de supermarket și pungi de la o plantație de banane.

Află unde sunt centrele de colectare PET sau centrele de colectare plastic în orașul tău.

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)