Cei șapte ani de acasă ai colectării selctive

Publicat în Bacău acum 3 ani

coleÎntr-o frumoasă zi de vară, băcăuanii au mers în Piața Tricolurului, acolo unde se întâmpla ceva. Unii din curiozitate, alții pentru că au aflat, au venit să fie martori la lansarea noului proiect de colectare, tratare și reciclare a deșurilor propus de compania SOMA Bacău. Dacă unorara li s-a părut o chestie simplă, cu această ocazie au aflat că asta chiar e o treabă serioasă și că e un pas înainte spre normalitate. Astfel, pe lângă întreaga „expoziție” de containere de colectare a deșeurilor, cei de la SOMA au adus în Piața Tricolorului și două mașini speciale de colectare a deșeurilor care au „suferit” modificări prin simplu fapt că artiștii de la ZidArt, recunoscuți pentru picturile lor murale din toată țara, au pictat cele două autovehicule, punându-le într-o lumină fresh, mai nouă.

Nu au lipsit punctele de informare, acolo de unde, zeci de băcăuani au primit informații dar și pliante despre noul proiect. Dacă într-o primă fază mulți nu prea înțelegeau cum stau treburile, după explicațiile primite o parte dintre ei au exclamat: Aaaaa! Totuși, cei mai mulți au priceput mai bine abia atunci când li s-a explicat că prin aceste metode de colectare, la un moment dat totul va fi mai ieftin pentru ei și că vor rămâne cu bani în buzunar. „De ce n-ai spus dom”le așa de la început? Deci dacă arunc sticla la sticle și plasticul la plastic, e mai economicos?”, zice un domn pensionar. După ce primește toate explicațiile se vede clar pe chipul lui că a înțeles, mai îndeasă câteva pliante în sacoșă și zice: „și pentru vecinii mei. Dar le mai explic eu.”

Lângă standul cu pliante SOMA s-a creat un adevărat loc de joacă pentru copii. O fetiță ghemuită râde de mama focului. Dintr-un recipient, cu ajutorul unei „baghete fermecate” face niște baloane de săpun mai mari decât ea. Mă aplec spre ea și o întreb dacă știe de ce se află aici. „Ca să mă joc. Îmi place să fac baloane, să colorez… Și doar atât?- o întreb. Nuuu. Și ca să învățăm că nu e bine să aruncăm gunoaie. Să le punem la gunoi!”. Puștoaica m-a lămurit dar m-a și vrăjit cu inocența ei. Totuși, e de bine. Educația pornește din fașă cum s-ar spune. Iar dacă la patru ani știe că gunoaiele se aruncă la gunoi, cred că startul e bun. Cu siguranță că peste puțin timp va realiza și cum e să arunci gunoailele selectiv, și mai ales și de ce.

Alături zace un panou care sigur a atras atenția tuturor. „Dezintegrarea naturală a deșeurilor în timp” scrie în partea de sus. Cu siguranți civilizația noastră va dăinui în timp prin marile realizări, dar dacă nu ne vom ocupa serios și de treaba asta cu colectarea selectivă a deșeurilor vom dăinui în timp și prin…gunoaie. De pe panoul respectiv am aflat că unei gume de mestecat îi 5 ani să se dezintegreze. Unui chiștoc de țigară 10 ani iar unui sctec folosit, atenție, 450 de ani. Acum nu pot să garantez că peste 400 de ani ar mai ieși și analizele corecte la ce a lăsat bebelușul în el, dar… Iar o doză de suc se dezintegrează în vreo 200 de ani iar unei sticle din plastic, pet, îi ia chiar și o mie de ani până la dezintegrare.

Citește mai departe pe desteptarea.ro

Vezi punctele de colectare administrate de

Etichetat cu: , ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)