Sub sloganul “Creştem oameni”, voluntarii s-au unit pentru curățarea lacului de acumulare Pângaraţi, în judeţul Neamţ

Publicat în Neamţ acum 3 ani

Un grup de localnici s-a mobilizat într-o acţiune civică, solicitând şi altora să li se alăture pentru a curăţa de deşeuri aria de protecţie specială.

Lacul de acumulare de la Pângaraţi, aflat pe cursul Bistriţei, în judeţul Neamţ, devine pe zi ce trece o groapă de gunoi graţie „civismului“ de care dau dovadă parte dintre localnici şi turiştili sosiţi vremelnic prin locurile de un pitoresc aparte.

Unii depozitează ce prisoseşte prin gospodării pe malurile acumulării şi în plus cei care vin la grătare, în week-end, procedează cam la fel. Astfel că imaginea de ansamblu a zonei declarată prin hotărâre de guvern, în 2004, arie naturală de protecţie specială avifaunistică, este dezolantă.

Nedoritul fenomen se petrece de ani şi ani, iar puţinele amenzi date de autorităţi celor cu atribuţii în domeniu şi alte acţiuni de ecologizare nu au avut efectul scontat.

Riveranii mai aruncă deşeurile şi în torenţi din pădurile ce străjuie lacul, iar atunci când plouă sunt angrenate de şuvoaie şi ajung tot pe luciul de apă. Cu această stare de lucruri nu s-au mai împăcat câţiva localnici, care au luat atitudine, la acţiunea de ecologizare alăturându-li-se consăteni şi cunoştinţe, printre voluntari fiind şi copii.

Acţiunea nu are nici o conotaţie politică, mai ales că e şi campanie electorală, cei implicaţi nefiind sprijiniţi nici măcar de primăria din localitate sau de multe alte instituţii, care ar putea să o facă, deoarece au atribuţii în acest sens.

„Lacul de acumulare de la Pângăraţi, un loc binecuvântat de Dumnezeu, întins pe aproximativ 150 de hectare se transformă, pe zi ce trece, prin «bunăvoinţa» bipezilor într-o nouă groapă de gunoi a judeţului Neamţ. Pentru că iubim şi respectăm natura, recunoscători fiind pentru minunăţiile care ne înconjoară în acest judeţ, implicaţi fiind de-a lungul anilor în numeroase acţiuni de ecologizare, nu am putut rămâne impasibili la iniţiativa d-nei. Loredana care, în urmă cu trei săptămâni a strigat: «Ajutor, aşa nu se mai poate»“, se arată pe pagina de Facebook a Grupului La noi, la Pângăraţi.

Deseuri colectate in Județul Neamț: 

Mai multe info în articolul Adevarul

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)