Cum a scăpat Agnita de gunoaiele aruncate aiurea

Publicat în Sibiu acum 3 ani

somaSăptămâna aceasta, operatorul de salubrizare Soma a organizat prima campanie de colectare a deșeurilor voluminoase, electrice, electronice și periculoase din zona Agnita și din comunele învecinate. Campania este una specială, fiind prima de acest gen organizată de Soma pe Valea Hârtibaciului. De altfel, dacă mergi acum în zona Agnitei, foarte rar vezi gunoaie aruncate pe jos, preocuparea pentru mediul înconjurător fiind surprinzător de ridicată aici.

Soma se ocupă de colectarea deșeurilor pe Valea Hârtibaciului din primăvara aceasta și primele impresii sunt unele foarte bune. Inclusiv din majoritatea satelor și comunelor, unde oamenii s-au arătat receptivi în a colecta.

”Am câteva reacții pozitive din două comune din zona Agnita, din comuna Bruiu și din comuna Bârghiș. Spre exemplu, în comuna Bârghiș viceprimarul ne-a rugat să ducem un număr mai mare de pubele decât cele alocate inițial, ceea ce înseamnă că toate au fost distribuite. Foarte implicat este și primarul din Bruiu: de fiecare dată când mergem să colectăm gunoiul ne solicită să vină cu noi, să discute cu oamenii care ies la poartă și să vadă cu ochii lui dacă au selectat corect, e preocupat în mod activ să observe ce probleme sunt pe traseu. E o atitudine foarte constructivă”, spune George Bașa, coordonatorul punctului de lucru Soma Agnita.

Campania specială organizată de Soma și colectarea selectivă a deșeurilor prind bine în această parte a județului și pentru că primăria Agnita a venit cu soluții concrete, utile pentru populație. Multe dintre ele poate că ar fi practice și în Sibiu.

”De când a venit Soma și în zona noastră mi se pare că lucrurile se desfășoară mult mai profesionist în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. În paralel, am implementat și noi o serie de măsuri în acest sens. Pot să spun că oamenii sunt obișnuiți în mare măsură să colecteze selectiv. Avem un serviciu pe care îl oferă primăria și de două ori pe lună mergem la orice om ne solicită și ridicăm deșeurile biodegradabile. O dată pe lună mergem și luăm deșeurile voluminoase sau electrocasnicele. Pentru deșeurile din construcții am făcut un punct de colectare gratuit unde oamenii pot să vină și să lase tot ce au, iar ca să descurajăm să mai arunce în câmp, în locurile unde știam că obișnuiesc să fie abandonate gunoaiele am pus camere de filmat să vedem pe oricine vine. Însă nu am dat amenzi”, a explicat pentru Turnul Sfatului primarul orașului Agnita, Alin Schiau Gull.

În zona Agnitei, Soma deservește acum peste 18.000 de cetățeni, dintre care 11.000 în zona rurală. De aici au colectat zilele acestea câteva tone de deșeuri voluminoase, electrice și periculoase, resturi care altfel ar fi ajuns poate pe câmpul din spatele casei, ori în albia vreunui pârâu.

”Cea mai îndepărtată localitate în care ajungem cu aceste campanii este Țeline, din comuna Brădeni, aflată la aproximativ 30 de kilometri. Și Bruiu se află la o distanță similară. După ce colectăm deșeurile de acolo mergem la Sibiu, la groapa autorizată unde descărcăm”, mai spune George Bașa.

Doamna Rodica Țerbea, în vârstă de 50 de ani, locuiește pe strada Mihai Viteazu din Agnita, nu departe de supermarket. Știa de la primărie că este în desfășurare o campanie de colectare a deșeurilor speciale. ”Am văzut că de câteva luni avem o firmă nouă care vine să ia gunoaiele și mi se par serioși. Avem pubelă nouă, vom primi și un sticker pe care să-l lipim pe pubela veche pentru plastic. Cartonul îl pun separat în saci și vin ei să-l ia. Mi se pare ușor și chiar funcționează. Am auzit și de campania aceasta, ne-au informat de la primărie și mi se pare utilă”, spune Rodica Țerbea.

Un alt agnițean, Dragoș Drăgoi, în vârstă de 40 de ani, este de părere că oamenii în zonă s-au adaptat ușor la colectarea selectivă pentru că au avut timp să exerseze.

”Am văzut că se agită cei de Soma, sunt activi, au mașini noi… Chiar mi se pare că fac treabă bună, sunt profesioniști. Pe de altă parte, nu e greu să colectezi separat pentru că noi oricum făceam asta și înainte, acum este totul mai bine organizat. Eu cred că oricum, mai devreme sau mai târziu, ajungeam aici. În toată Europa se strânge gunoiul așa”, spune domnul Drăgoi.

via Turnul Sfatului

Etichetat cu: ,

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)