In urma demararii sistemului de colectare selectiv pe 5 fractii in zona 2 – urban, s-au constatat urmatoarele aspecte care vor trebui remediate in regim de urgenta: Pentru ridicare, deseurile generate trebuie colectate selectiv! Salubri Aleșd va ridica doar deșeurile colectate selectiv in cele 5 fractii in zona urbana.
In acest sens, SC SALUBRI a distribuit tuturor gospodariilor din zona 2-urban notificari si informari cu privire la incheierea contractelor (actiunea de contractare intreprinsa „din casa in casa” precum si pe mai multe canale de comunicare: site-ul Salubri – www.salubri.ro, alesdonline.ro, facebook UAT-uri), colectarea selectiva si grafice calendaristice de ridicare a deseurilor, inclusiv celor care nu au contract nou de salubritate.
- Deşeuri Plastic și metal – in sacii galbeni de 120 litrii – asigurati lunar de catre SC SALUBRI – se vor preda la ridicarea sacilor plini cu deseuri plastic/metal – se depoziteaza strivite
- Deşeuri Hârtie şi carton – in sacii albastrii de 120 litrii – asigurati lunar de catre SC SALUBRI – se vor preda la ridicarea sacilor plini cu deseuri hartie/carton – se depoziteaza strivite
- Deșeuri reziduale – recipient de 40/120 litrii culoare neagra, cu cip
- Deșeuri sticla – recipient de 40/120 litrii culoare verde, cu cip
- Deseuri Biodegradabile – recipient de 23 litrii culoare maro, cu cip
Machetele aplicate/impregnate pe recipientii si sacii distribuiti sunt:
Datorita faptului ca in primele 2 saptamani s-au constatat ca depozitarea si ridicarea deseurilor s-a facut in/din recipiente pubele vechi adica fara pubele fara cip (80%-90% din total contracte incheiate), Salubri SA a aplicat si va aplica in continuare asupra pubelor neconforme avertismente referitoare la neconformitatile constatate (pubela fara cip, supraincarcare, colectare neselectiva adica deseu amestecat si alte deficiente), urmand ca de luna viitoare in cazul reiterarii acestor neconformitati aceste deseuri sa nu se mai ridice (se vor aplica autocolante cu motivele neridicarii deseului conform modelului de mai jos):
Conform graficului calendaristic de ridicare a deseurilor, SC SALUBRI va ridica deseurile selectiv in zilele respective incepand cu ora 8 a,m. SC Salubri SA avand implementat aplicatie de urmarire traseu parcurs de autogunoierele din parcul aflat in dotare cat si momentul (hh:mm) ridicarii pubelei cu deseuri.
In situatia in care se genereaza o cantitate de deseu selectat mai mare decat volumul recipientului primit, rugam cetatenii sa incheie noi contracte cu recipientele necesare volumului de deseu selectat.
Contractele cadru aferente domeniului public si operatorilor economic/institutii publice se vor incheia in urmatoarele zile, angajatii SC SALUBRI vor intreprinde in urmatoarele zile demersurile necesare pentru incheierea contractelor.
Daca exista contract individual – persoana fizica: Va rugam sa selectati deseurile conform pubelelor primite si sa respectati graficul de ridicare aferent anului 2021. Va reamintim ca pentru o implementare cat mai usoara a acestui sistem, SC Salubri a reusit sa pastreaze aceleasi zile calendaristice de ridicare a deseurilor ca si in anul precedent.
Daca nu exista contract individual – persoana fizica: puteti sa ne contactati la numerele de telefon pentru a va programa in vederea incheierii contractului de salubritate si pentru a intra in posesia pubelelor cu cip.
Daca nu se doreste incheierea contractelor cu SC SALUBRI: persoanele respective vor intra sub incidenta HCL emis de primaria UAT-ului reprezentand TAXA SPECIALA mult mai mare decat tariful practicat de SC Salubri SA si riscati sa vi se aplice amenda conform legii 101/2006, art. 30 „Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1000 de lei refuzul utilizatorului de a incheia contracte de prestari servicii cu operatorul de salubrizare licentiat in aria de delegare respectiva”.
Din 28.12.2020 a inceput etapa a doua, in care in urma solicitarilor atat telefonice (numar dispecerat: 0359800808) cat si electronice la adresele de email sau , echipa mobila (numar de telefon 0770253598 si whatsapp-ul aferent) din cadrul SC Salubri SA, se va deplasa la locatiile solicitate (identificate corect: strada, numar de casa etc) pentru incheierea contractelor noi de salubritate si distribuirea pubelelor. De asemenea va reamintim faptul ca incheierea contractelor si predarea pubelelor, se poate efectua si la sediul SC Salubri SA (strada Lalelelor nr.2) de luni pana sambata, intre orele 08 – 18.
Graficele calendaristice de ridicare a deseurilor se pot vizualiza/descarca de pe prima pagina a website-ului salubri.ro si la sectiunea “Servicii » Salubritate » Grafic colectare”.
Operatorul S.C. SALUBRI S.A. are obligația de a ridica deșeurile reciclabile, biodegradabile și deșeurile reziduale doar din pubelele noi cu cip, primite de fiecare gospodărie (volum recipient: 40 sau 120 litrii) sau de pe platformele cu containere aferente asociatiilor.
Ce deseuri de hartie/carton se pot recicla in sacii albastrii?
Cutii din carton de la aparatura casnica, electro-casnica si electronica, pantofi, unelte si scule, gresie si faianta, etc.
Cutii de cereale, cutii pentru torturi, prajituri, foetaje, farfurii si pahare de unica folosinta din carton, cutii din carton pentru alimente, cutii de pizza, cutii de la detergenti, cosmetice, recipiente din carton pentru lapte/lapte batut/ iaurt/ smântana, sucuri, cofraje pentru oua, etc.
Pungi de hartie, hartie de impachetat/ambalat, ambalaje pentru “fast-food” necontaminate cu resturi alimentare, hartie printata, caiete de scoala, facturi, ziare, reviste, cataloage promovare, afise, hartie pentru corespondenta, plicuri, etc.
Vederi postale, fotografii, carti, calendare, agende, etc.
Ce deseuri de plastic/metal se pot recicla in sacii galbeni?
Recipiente din plastic de apa, bauturi racoritoare, bere, ulei etc.
Recipiente produse chimice (sampoane, detergenti lichizi, clor, solutii de curatat etc.), lazi de bauturi, butoaie, recipiente de lapte din plastic, capace de sticle din plastic, cutii alimentare din plastic.
Pungi de plastic necontaminate de resturi menajere, saci, ambalaje din plastic tip folie, ambalaje termoizolante.
Tacamuri, farfurii si pahare de unica folosinta, cutii de margarina, paie din plastic, sticle de sirop si ketchup, diverse ambalaje alimentare, ghivece din plastic, cani din plastic, recipiente pentru cuptorul cu microunde.
Caserole de peste, carne, carcase CD-uri sau cutii iaurt.
Ce deseuri de STICLA se pot recicla in pubelele verzi de 40litrii/120 litrii, cu cip?
Ambalaje din sticla de la bauturi racoritoare, alcoolice, apa.
Borcane din sticla, fara capac, clatite în prealabil, fara resturi alimentare.
Ambalaje din sticla pentru parfum sau produse cosmetice.
Pahare, carafe pentru apa, farfurii, cani din sticla, fara cioburi care sa raneasca operatorii.
Sticle pentru lapte, lapte batut si iaurt, clatite in prealabil, fara urme de grasimi, fara capace metalice.
Ce deseuri reziduale se pot depozita in pubelele negre de 40litrii/120 litrii, cu cip?
Continutul sacului de la aspirator.
Mucuri de tigara.
Servetele de unica folosinta, tampoane.
Servetele folosite, ambalaje foarte murdare.
Orice alte tipuri de deseuri care nu pot fi reciclate.
Cioburi de sticla si ceramica sparte.
Ce sunt BIODESEURILE?
In acesta categorie intra, pe langa deseurile vegetale provenite din gradini si parcuri, si deseurile organice menajere ca: resturi de mancare, coji de paine uscata, coji si resturi de fructe si legume, coji de oua, pliculete de ceai, zat de cafea, lavete si servetele folosite, care nu pot fi reciclate, dar si alte deșeuri organice în cantitati mici, precum: rumegus de lemn, cenusa de lemn, etc.
Este incurajata compostarea deseurilor biodegradabile in care populatia locuieste in gospodarii cu gradini si care poate reutiliza materiile biodegradabile in propriile gospodării.
Cenușa,
Împrăștiată într-un strat fin în gazon, la sfârșitul iernii, cenusa acționează ca fertilizant și distrugător al buruienilor. În soluție poate fi folosită ca un insecticid de contact pentru plantele din grădină. Aplicată într-un strat de jur împrejurul pomilor și plantelor va îndepărta melcii. Pe lângă toate acestea, cenușa presărată peste polei sau gheață produce topirea.
Pentru detalii privitoare la depozitarea/ridicarea acestor tipuri de deșeuri , sesizări sau pentru incheierea contractelor si distribuirea pubelelor cu cip, puteți contacta SALUBRI ALEȘD la numărul de telefon 0359 800 808 non-stop sau la adresele de email: , , .
Centre de colectare deşeuri în Aleșd
via AleșdOnline
Etichete: Bihor