Municipiul Târgu Mureş, penalizat anual cu 1 milion de lei pentru nerespectarea reglementărilor privind colectarea selectivă

Publicat în Mureş acum 3 ani

Municipiul Târgu Mureş a fost penalizat cu un milion de lei anual în ultimii trei ani pentru nerespectarea reglementărilor privind colectarea selectivă şi pentru faptul că în oraş nu se colectează selectiv nici măcar un kilogram de deşeuri, a declarat, într-o conferinţă de presă, consilierul primarului Ionela Ciotlăuş.

“Deşi legea reglementează deja de mai bine de 10 ani în sarcina UAT organizarea colectării selective, procentul impus nu s-a realizat. Acesta era de 40% pe anul 2019, cu o creştere graduală până la 70% în 2022. Dacă aceste decizii ar fi fost luate măcar cu cinci ani în urmă şi municipalitatea ar fi achiziţionat sau ar fi utilizat corect containerele pentru colectarea selectivă primite de la Consiliul Judeţean Mureş, acest proiect de importanţă majoră ar fi putut demara şi am fi reuşit să achiziţionăm infrastructura necesară pentru un oraş curat şi prosper, în care taxele pe deşeuri să scadă, nu să crească. Realitatea este că în ultimii trei ani am plătit amenzi la Garda de Mediu şi taxe la Fondul de Mediu, fiind penalizaţi cu un milion de lei anual pentru nerespectarea reglementărilor legale privind colectarea selectivă”, a spus Cioltăuş.

Centre de colectare deşeuri în Târgu Mureș

Potrivit acesteia, vechea administraţie a făcut investiţii “extrem de scumpe şi ineficiente”, în valoare de peste două milioane de euro, într-o serie de containere subterane, în care nu se colectează selectiv.

“Faţă de situaţia găsită, am dispus măsuri urgente de îndreptare, iar până la sfârşitul lunii ianuarie 2021 voi prezenta public, inclusiv Consiliului Local Târgu Mureş, strategia locală privind gestionarea deşeurilor şi planul de gestionare a deşeurilor pe anul 2021/2022. Până acum am luat o serie de măsuri, cum este instituirea taxei speciale de colectare deşeuri, conform legii, în sarcina utilizatorilor casnici şi non casnici, la un nivel rezonabil, mai mic decât cel aprobat la nivelul judeţului. De asemenea, notificarea operatorului cu privire la obţinerea licenţei şi colectarea tarifului de la persoanele juridice conform legii şi Hotărârii Consiliului Local şi demararea în regim de urgenţă a unei noi proceduri legale de atribuire a acestui contract în favoarea oraşului, cu respectarea întocmai a prevederilor legale”, a spus consilierul primarului.

Prin noul contract, a afirmat consilierul, se va obliga operatorul să colecteze selectiv 50% din deşeuri iar municipalitatea va pune la dispoziţie toată structura necesară (containere, pubele etc.).

La începutul lunii februarie vor începe o serie de întâlniri în scopul încheierii unor parteneriate cu toţi factorii decidenţi din municipiu pentru implementarea în toate instituţiile şi în tot oraşul a proiectului de colectare selectivă.

via Agerpress

Etichetat cu:

Adaugă un comentariu
(obligatoriu)

(obligatoriu)

(obligatoriu)